Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji

Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvojiPoštovane kolegice i kolege !

Približava nam se još  jedan  Mjesec hrvatske knjige, potpuno nov i nepredvidljiv za sve sudionike a posebno zahtjevan i izazovan za nas knjižničare.

Knjižničarsko društvo Varaždinske županije u suradnji s našom Županijom, osmislilo je radionice koje je moguće provesti sukladno poštivanju epidemioloških mjera i uputa u vašim školama. Projekt je prijavljen pod nazivom Knjižničari – promicatelji pismenosti i čitanja, unutar kojeg je osmišljena  provedba radionica pod nazivom: Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji!
Cilj nam je potaknuti djecu na čitanje lektirnih ili djela po izboru uz gledanje filma, odnosno ekranizaciju naslova kojeg su odabrali za čitanje. Tijekom radionica učenici će usporediti i povezati  medijski sadržaj s književnim djelom, te kritički promišljati o viđenom i pročitanom. Kao nagrade osigurane su slagalice s motivom izraženim na temu “Volim knjižnicu” koje su izradili učenici osnovnih škola na prošlogodišnjem Natječaju Knjižničarskog društva.

Radionica  će se sastojati od sljedećih aktivnosti:

-čitanje priče, slikovnice, romana ili njegovog ulomka, (npr. Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea) ili nekog lektirnog djela
-gledanje filma ili nekog njegovog dijela,

-razgovora o viđenom i pročitanom te na kraju
-aktualizacija  likovnim izražavanjem vlastitog doživljaja književnog djela i filma

Možete samostalno organizirati radionice prema nastaloj situaciji s pojedinim razrednim skupinama, dok ćete djela odabrati u suradnji s kolegama, učenicima ili po svom izboru.

Po završetku radionica, molim vas da  prikupite učeničke likovne radove (do 5 najuspješnijih) te ih pošaljite u digitalnom obliku na adresu knjiznicari.kdvz@gmail.com ili zemaljskom poštom na adresu KDVŽ, Trg slobode 8a, 42 000 Varaždin. Ukoliko ćemo imati dobar odaziv  uz dovoljan broj radova, nastavit ćemo projekt s izdavanjem knjižice s dospjelim djelima.
Možete i poslati video uradak o nekom dijelu odvijanja radionice.
Nakon radionica i sakupljenih dojmova, molim vas da do 1. prosinca ispunite kratku evaluaciju na mrežnoj stranici kako bi mogli vrednovati  odaziv i rezultate provedenih radionica:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5pOCHdgFKQbNnTSI3nk2lGj8qthT79AUJqXiIlNErsOwyhQ/viewform>

Zašto baš slagalice ? Odlučili smo se za slagalice jer smo primijetili nedostatak igračaka i slikovnica u školskim knjižnicama. Uključivanjem u proces darivanja KDVŽ želi motivirati najmlađe na dolazak u školsku knjižnicu kako bi im je učinio što ljepšom i pristupačnom, te potakao na daljnji razvoj kulture pisanja i čitanja. Slagalice utječu na psihofizičke sposobnosti djeteta posebno na razvijanje socijalnih vještina, druženja  i timskog rada te se uz njihovo slaganje, uči strpljivom i marljivom radu, a stvara se i posebna veza s prijateljima i učiteljima. I sami znate kako je uz čitanje i slušanje, dodir slikovnice i igračke prepoznat kao vrlo važan dio u razvoju i odgoju djece, a posebno doprinosi njihovom emocionalnom sazrijevanju i razvoju kognitivnih sposobnosti.

Po završetku Mjeseca hrvatske knjige slagalice ćete moći podići u Gradskoj knjižnici uz prethodnu najavu, ili ćemo vam ih poslati poštom.

Želimo vam veseo i uspješan Mjesec hrvatske knjige, ostanite zdravi !
Razlistajte se !

Vaš KDVŽ