In memoriam

Marijan Kraš (Ivanec, 30. 04. 1940. – Varaždin, 11. 07. 2023.)

S tugom i pijetetom u srcu, javljamo vam da je preminuo dugogodišnji ravnatelj u miru Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin, dobitnik Kukuljevićeve povelje te počasni član našeg Društva, gospodin Marijan Kraš. Posljednji ispraćaj dragog pokojnika bit će u petak, 14. srpnja 2023. u 11 sati na groblju u Varaždinu. Društvo izražava iskrenu sućut obitelji pokojnika.

Rođen je u Ivancu 1940. godine gdje je završio osnovnu školu, a školovanje je nastavio na varaždinskoj Gimnaziji. Studirao je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu te na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, gdje je diplomirao hrvatski jezik i književnost. Profesionalni put započeo je u rodnom Ivancu u Općini i Narodnoj knjižnici. U varaždinskoj Knjižnici obnašao je dužnost ravnatelja od 1978. do 1983., te od 1992. do 2008. Radio je i u SIZ-u kulture Općine Varaždin, posvetivši se sadržaju i promociji Varaždinskih baroknih večeri.

Zalagao se za razvoj i osuvremenjivanje knjižničarske struke i stručno usavršavanje knjižničara. Djelovao je kao predsjednik regionalnog Društva knjižničara od 1979. do 1981. Na njegovu je inicijativu u Varaždinu 1981. održana 23. skupština Hrvatskog bibliotekarskog društva, te 1998. Međunarodno savjetovanje „Knjižnice europskih gradova u 21. stoljeću“. Autor je mnogobrojnih radova u zbornicima, novinama, časopisima, godišnjacima i monografijama. Zaslužan je za očuvanje književne i kulturne baštine zavičajnih pjesnika Gustava Krkleca i Zvonka Milkovića, te glazbenog pedagoga Marijana Zubera. Poticao je razvoj Zavičajne zbirke Warasdiniensie i digitalizaciju knjižnične građe.

Svoja istraživanja s posebnom je ljubavlju usmjeravao prema rodnom kraju, te je autor monografije Ivanec: prilozi povijesti Ivanca do 1940. (1996). Dugi niz godina uređivao je Ivanečki kalendar. Priređivač je i urednik niza publikacija iz kulturne povijesti Varaždina i Ivanca. Inicirao je i objavljivanje dvaju Godišnjaka Gradske knjižnice Varaždin, 1995. i 1998., te Vodiča Gradske knjižnice (1997).

Dobitnik je brojnih priznanja. Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelilo mu je 2004. godine najveće priznanje u knjižničarskoj profesiji, Kukuljevićevu povelju. Odlikovan je Redom hrvatskog pletera i Spomenicom domovinske zahvalnosti, a za životno djelo dobio je nagradu Grb Grada Ivanca, 2016. godine. Nakon umirovljenja 2008. godine nastavio je objavljivati u Radovima Zavoda za znanstveni rad HAZU-a i prikupljati podatke za Bibliografiju Ivanca koja je objavljena 2016. u mrežnom obliku.

Svima nama koji smo imali priliku i čast raditi i surađivati s njim, ostat će u sjećanju njegov radni i životni elan, želja za istraživanjem i stvaranjem i ljubav prema kulturnoj ostavštini i prirodi, u kojoj je pronalazio inspiraciju i snagu. Zahvalni smo što je svoje znanje, iskustvo i vrijeme dijelio s nama, svojim kolegama i prijateljima.