IN MEMORIAM

Ivana Štimec-Sajko (1975. – 2022.) 

S velikim žaljenjem i neizmjernom tugom objavljujemo da je naša draga kolegica, stručna suradnica savjetnica, članica Hrvatskog knjižničarskog društva, Knjižničarskog društva Varaždinske županije, Hrvatske udruge školskih knjižničara i Hrvatske mreže školskih knjižničara, školska knjižničarka Ivana Štimec-Sajko, preminula nakon dulje i teške bolesti u utorak, 17. 5. 2022. u Varaždinu.

Ivana Štimec-Sajko rođena je 31. 5. 1975 godine. u Čakovcu. Diplomirani učitelj razredne nastave postaje diplomiravši na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu, 29. 6. 1998. godine. Zvanje diplomiranog bibliotekara, stječe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. U školskim knjižnicama radila je od 2000. godine, a njezino je posljednje radno mjesto, od 2006. godine, bilo u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin, gdje njezina knjižnica postaje pravo srce škole, kako za učenike, tako i za zaposlenike i ostale školske knjižničare Varaždinske županije.

U školskom knjižničarstvu ostavila je neizbrisiv trag, prihvativši mnoge poslovne izazove. Bila je voditeljica ŽSV-a srednjoškolskih knjižnica Varaždinske županije od 2008. do 2014. Rado je dijelila svoja knjižničarska iskustva kao predavačica na Županijskim stručnim vijećima, međužupanijskim i državnim skupovima. Od 28. 6. 2013. godine svojim je radom stekla zvanje stručni suradnik mentor, a 27. 6. 2018. godine postaje stručni suradnik savjetnik.

Ivana je bila iznimno angažirana članica Hrvatske mreže školskih knjižničara te Mrežinog Upravnog odbora, izvrsna voditeljica projekata. Prepoznata je kao sjajna kolegica i suradnica, prije svega srdačna, uvijek nasmijana, vedra, uporna i iskrena, nepresušnog humora i optimizma, energičnosti i pozitivnih misli.

Vodila je projekt Čitanjem do zvijezda/Mreža čitanja od 2013. do 2021. te redovito sudjelovala u projektima HMŠK-a, Tulumu s(l)ova i Daj šapi glas! na iznimno kreativan i poticajan način.

Svim kolegama Knjižničarskog društva Varaždinske županije bila je čast surađivati s Ivanom. Bila je uvijek spremna pomoći u organizaciji događanja, skupova, edukacija, posebno u radu s djecom i mladima. Vodeći učenike u Gradsku knjižnicu, aktivno je sudjelovala u razgledavanju i kreiranju usluga i programa, neprestano pronalazeći načine da ih potakne na razvijanje kulture čitanja i informacijske pismenosti. Kako bi doprinijela što boljem poznavanju i vidljivosti školskih knjižničara aktivno se uključila u rad Društva, napisavši za e-časopis „Kontekst“ nekoliko članaka. Radovi su joj objavljeni u HKD novostima i Zborniku XXX. Proljetne škole školskih knjižničara.

Ivana je svojom aktivnošću obilježila mnoge naše živote. Predano i sa srcem radila je svoj posao. Kao član Hrvatske udruge školskih knjižničara, od 2009. redovito je sudjelovala na skupštinama te na stručnim skupovima HUŠK-ovih podružnica Međimurske i Varaždinske županije U dobrome društvu, gdje je vodila radionice timskih igara. Od početka zajedničkog projekta HUŠK-a i HMŠK-a, Tuluma s(l)ova, njezina knjižnica i učenici bili su redoviti sudionici. Na e-savjetovanjima je zagovarala školsko knjižničarstvo svojim stručnim komentarima, uključujući se u argumentirano u rasprave vezane uz donošenje zakonskih akata u domeni knjižničarstva te odgoja i obrazovanja.

Njeni učenici nosit će je posebno u srcu jer je svakom od njih pristupala na sebi svojstven način, nudeći im razumijevanje, pažnju i ljubav u turbulentnom vremenu njihovog sazrijevanja i odrastanja. Pažljivim odabirom literature za obavezno, stručno i slobodno čitanje, mudro im je približila lijepu književnost i stručnu literaturu.

Njezin odnos sa školskim i knjižničarskim kolegama posebna je priča. Uvijek je našla vremena za suradnju, dobar savjet i pohvalu. Obožavala je čitati, svugdje je sa sobom nosila knjigu. Ivana je uvijek bila vrelo optimizma i pozitivne energije i teško je povjerovati da njezin zvonki smijeh više neće odjekivati našim knjižnicama i knjižničarskim susretima. Pamtit ćemo njezinu toplinu i optimizam, a ona neka mirno jedri nebeskim morima i prostranstvima.

Naša draga kolegica Ivana Štimec-Sajko napustila nas je nakon borbe koja je bila teška, ali u kojoj je uspijevala ostati pozitivnom i hrabrom djelujući u svim trenucima snažnije od svih nas.

Svojim radom, ostavila je svijetli trag u školskom knjižničarstvu i našim srcima. Ostaju nam lijepe uspomene na zajedničke aktivnosti u kojima smo se osjećali ispunjenima, zahvaljujući toploj i pozitivnoj energiji koju je prosipala na nas. Nadamo se da će to biti dovoljno, kako bi ispunili ogromnu prazninu koju je ostavila. Hvala joj na dobroti i ljubavi koju nam je podijelila te na strasnom primjeru kako živjeti svaki tren života, kako raditi posao školske knjižničarke sa zadovoljstvom.

Posljednji ispraćaj održat će 19. svibnja 2022. u 13.15 sati na gradskom groblju u Varaždinu.