IN MEMORIAM

NOVAK ZORA rođ. Šimećak
(8.12.1925. – 09.02.2022.)
S izrazitim pijetetom, objavljujemo da nas je u četvrtak, 09. veljače, u 97. godini, napustila naša draga kolegica, knjižničarka u mirovini, gospođa Novak Zora.
Gospođa Zora zaposlila se u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Sloboda“ 60-tih godina prošlog stoljeća. Vrijeme je to kad varaždinska knjižnica postaje nezaobilazno mjesto kulturnih događanja i kontinuirane edukacije knjižničara iz svih vrsta knjižnica. Stručni ispit polaže 1963. godine, kada se u Knjižnici uvodi međunarodni klasifikacijski sustav. U narednim godinama, Knjižnica u kojoj marljivo i predano radi, omogućuje slobodan pristup katalozima i posudbenom fondu te inaugurira brojne aktivnosti, kao što su osnivanje područnih te uređenje novih knjižnica. Svojim znanjem, ekspeditivnošću i radinošću pri obavljanju svakodnevnih knjižničarskih poslova neosporan je oslonac prvoj ravnateljici Knjižnice, gospođi Vandi Milčetić.
Utirući put profesionalnom bavljenju knjižničarskom djelatnošću, zajedno s istaknutim knjižničarkama i knjižničarima varaždinske i međimurske regije (Milčetić, Kudumija, Kermek, Vresk), sudjeluje pri osnivanju Društva bibliotekara regije Varaždin, 1977. godine.
Mlađi naraštaji varaždinske knjižnice upoznali su je kao dragu i brižnu tetu Zoru, koja bi nakon redovnog sastanka knjižničarki četvrtkom u Gradskoj kavani ili u domu gospođe Vande, obišla knjižnicu i svoje kolege. Usput bi obavila tjednu kupovinu za sebe i svojeg supruga kojeg je brižno njegovala dugi niz godina. Pritom nije zaboravila ni svoje susjede, za koje bi pomno odabrala knjige, spremila ih u svoju torbu, iz koje se širio primamljiv miris svježe mljevene kave, i zadovoljno krenula put ulice Vilka Novaka. Uvijek u žurbi, s još nekoliko obaveza koje treba obaviti putem.
Posljednjih godina, posjećivali smo je u njezinom zadnjem boravištu, Obiteljskom domu Beli u Gornjem Kučanu. Veselila se iznimno tim susretima, neumorno i ponosno pričajući o svojoj djeci, snahi i unucima. Zajedno s njihovim slikama, istaknuto mjesto zauzimao je i zidni kalendar s motivima Gradske knjižnice. Tako bi u svakom trenutku imala najdraže kraj sebe.
Posljednji ispraćaj gospođe Zore, dobrog duha Knjižnice, bit će u ponedjeljak, 14.02.2022. u 12.30 sati na groblju u Varaždinu.