23. izborna skupština Knjižničarskog društva Varaždinske županije i dodjela nagrade “Vanda Milčetić”

U utorak, 1.  listopada 2024. održana je 23. izborna skupština Knjižničarskog društva Varaždinske županije. Skupština je održana u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

Nakon pozdravne riječi Tine Bakšaj Hunjadi, predsjednice KDVŽ-a, kao prva točka dnevnog reda dodijeljena je nagrada „Vanda Milčetić“. Dodjeli nagrade prisustvovala je i gospođa Bojka Kršlak, kćerka gospođe Vande Milčetić.  Ocjenjivački odbor nagrade „Vanda Milčetić“ u 2024. nagradu je posthumno dodijelio gospodinu Marijanu Krašu. „Marijan Kraš istaknuo se iznimnim zalaganjem u struci, svojim doprinosom razvoju struke te trudom i zalaganjem u očuvanju kulturne baštine te književnosti Varaždina i cijele Varaždinske županije. Gospodin Kraš je bio dugogodišnji član Knjižničarskog društva Varaždinske županije, predsjednik u mandatu od 1979. do 1981. te kao predsjednik domaćin jedinoj Skupštini HKD-a održanoj u Varaždinskoj županiji, onoj 1981. godine. Dobitnik je, između ostalih priznanja i Kukuljevićeve povelje, najvišeg priznanja u knjižničarskoj struci, što govori o doprinosima cijenjenog gospodina Kraša.“ (Iz kandidature) Ocjenjivački odbor pristiglu kandidaturu podržao je sa maksimalnim brojem bodova, a nagradu je preuzela Marija Kraš, koja se dirljivim riječima zahvalila na ovoj nagradi.

1. Dodjela nagrade “Vanda Milčetić” za 2024. godinu

Tijekom stručnog djelu skupštine knjižničari su imali priliku čuti o konkretnom iskustvu promicanja knjige i čitanja organizacijom modernih događanja kao što su „escape room“. Nataša Narančić, knjižničarka u 6. osnovnoj školi u Varaždinu prezentirala je tri različita „escape rooma“   koje je organizirala  za učenike u svojoj školi, a izlaganje je popratili konkretnim savjetima kako da uz minimalno financijskog ulaganja i koristeći resurse koje škola već ima knjižničari mogu u svojim knjižnicama organizirati slične radionice.

2.  Izlaganje Nataše Narančić

U nastavku radnog djela  skupštine izneseni su izvještaji predsjednice KDVŽ-a Tine Bakšaj Hunjadi, blagajnice Irene Žunec i Bernarde Kos u ime Nadzornog odbora. Izvještaji su prihvaćeni jednoglasno.

U izbornom djelu skupštine jednoglasno su odabrani ovi kandidati:

Predsjednica – Tina Bakšaj Hunjadi

Potpredsjednica – Zrinka Lončar

Blagajnica – Irena Žunec

Upravni odbor – članice Barbara Dukarić i Marina Mavrek

Nadzorni odbor – Ljiljana Hajdin, Ana Jureković Crnčec i Andreja Toljan.

Kao delegati za 49. Skupštinu HKD-a (Opatija, 13. do 16. 11. 2024.) odabrane su Tina Bakšaj Hunjadi i Margareta Geček.

Nakon službenog djela skupštine, uslijedilo  je neformalno druženje.