O nama

Specijalna olimpijada Hrvatske je nacionalni sportski savez koji se bavi provođenjem specifičnih sportsko – rekreativnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama prema načelima i pravilima međunarodne organizacije Specijalne olimpijade (eng. Special Olympics international) i propisa Republike Hrvatske koji uređuju pitanja sporta osoba s intelektualnim teškoćama.

Osnovana je 22. travnja 1992. godine pod nazivom SPECIJALNA OLIMPIJADA HRVATSKE.

Specijalna olimpijada je međunarodna organizacija koja osobama s intelektualnim teškoćama daje priliku da ostvare svoj potencijal, razvijaju fizičke sposobnosti, pokažu hrabrost, ali i radost zbog iskustva prijateljstva.

Specijalnu olimpijadu 1968. osnovala je gospođa Eunice Kennedy Shriver.

Specijalna olimpijada promiče razumijevanje, prihvaćanje i integraciju ljudi sa i bez intelektualnih teškoća i to u više od 170 zemalja. Sudjelovanjem u SO programu osobe s intelektualnim teškoćama stječu veće samopouzdanje i bolju sliku o sebi. Kroz svoje aktivnosti rastu psihički, duhovno i socijalno te pokazuju beskrajnu hrabrost i entuzijazam. Da bi se moglo sudjelovati u Specijalnoj olimpijadi treba imati najmanje 8 godina, od mjerodavnih organa biti identificiran kao osoba s intelektualnim teškoćama, kašnjenjem kognitivnog razvoja ili značajnim problemima u učenju. U programu Specijalne olimpijade mogu sudjelovati svi pa i osobe s teškim invaliditetom kroz posebni program motoričkih aktivnosti (MATP) koji naglašava trening i sudjelovanje, a ne konkurenciju.

Prisega sportaša Specijalne olimpijade glasi: “Dopustite mi da pobijedim, ako ne pobijedim, podržite me da budem hrabar u pokušaju.