Novosti

ODLUKA O VISINI ČLANARINE
Na 33. godišnjoj Skupštini Hrvatkog genetičkog društva donesena je odluka da visina članarine za 2023. godinu iznosi 10,00 EUR-a, a za članove koji žele biti i članovi EEMGS-a članarina iznosi 20,00 EUR.

Podaci za uplatu članarine:
Primatelj: Hrvatsko genetičko društvo
Adresa: Kršnjavoga 25, Zagreb
IBAN: HR6223600001101526113
Opis plaćanja: Članarina za 2023. godinu
Poziv na broj: Vaš OIB

 

OBAVIJEST O PREDAVANJU

Predavanje prof. Léona Ottena (University of Strasbourg) “Natural DNA transfer by Agrobacterium and plant evolution” koje je organiziralo Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju održat će se 28. ožujka 2024. u 11:30 sati. Predavanje će se održati na Institutu Ruđer Bošković u predavaoni I krila (Krilo Ivana Supeka). Sažetak predavanja nalazi se ovdje.

 

NATJEČAJ ZA DODJELU POTPORA ZA SUDJELOVANJE NA KONGRESU EEMGS 2024

Hrvatsko genetičko društvo otvara natječaj za dodjelu potpora za sudjelovanje na kongresu EEMGS 2024 koji će se održati u Rovinju od 23. do 27. rujna 2024.
Potpora HGD-a podrazumijeva pokrivanje troška kotizacije. Kandidati trebaju biti mladi znanstvenici (doktorandi i poslijedoktorandi) i članovi HGD-a.
Prijave trebaju sadržavati sažetak koji će se prezentirati na kongresu te kratak životopis i motivacijsko pismo kandidata, i šalju se administrativnoj tajnici HGD-a na e-adresu gkules@pbf.hr.
Rok za prijavu je 15. travnja 2024. godine.
Popis tema, potvrđenih predavača i ostale detalje o kongresu EEMGS 2024 pogledajte na poveznici.

 

NATJEČAJ ZA NAGRADU ŽELJKO TRGOVČEVIĆ ZA 2023. GODINU

Hrvatsko genetičko društvo poziva svoje članove da prijave mlade znanstvenike za Nagradu Željko Trgovčević. Nagrada se dodjeljuje mladim istraživačima za vrijedan znanstveni rad objavljen tijekom 2023. godine u području molekularne biologije. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2024., a sve detalje o natječaju i o tome kako se prijaviti možete pročitati ovdje.

 

POZIV NA SVEČANI KOLOKVIJ HRVATSKOG GENETIČKOG DRUŠTVA – povodom 70. godišnjice otkrića strukture DNA

 

 

 

Hrvatsko genetičko društvo poziva vas na Svečani kolokvij koji će se održati povodom 70. godišnjice otkrića strukture molekule DNA.
Gost predavač na Svečanom kolokviju bit će naš uvaženi znanstvenik profesor Nenad Ban s Instituta za molekularnu biologiju i biofiziku, ETH Zürich.
Svečani kolokvij HGD-a održat će se u utorak 5. prosinca 2023. u 17 sati na Institutu za medicinska istraživanja (IMI), Ksaverska cesta 2 (predavaona I. kat).
Veselimo se vašem dolasku i prilici da, uz našeg vrhunskog znanstvenika, obilježimo ovu
značajnu obljetnicu.

 

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU 52. KONGRESA EEMGS-a

Hrvatsko genetičko društvo i European Environmental Mutagenesis and Genomics Society (EEMGS) organiziraju 52. kongres EEMGS-a pod nazivom “Fundamental genomics. New approaches. Solutions for the changing environment and human health.” Fokus kongresa biti će temeljna istraživanja u području genomike, znanosti o okolišu i mutageneze, a osim znanstvenika uključit će i predstavnike iz zakonodavstva i industrije.
Kongres će se održati od 23. do 27.9.2024. u Rovinju, a registracije i slanje sažetaka počinje 1.12.2023.
Više informacija potražite na službenoj web-stranici kongresa: https://eemgs.eu/eemgs-2024/

 

In Memoriam

Prof. dr. sc. DRAŽENA PAPEŠ (1938.-2023.)

Dana 12. 09. 2023. napustila nas je dugogodišnja članica Hrvatskog genetičkog društva, prof. Dražena Papeš, profesorica u trajnom zvanju u mirovini. Prof. Papeš bila je prva nositeljica kolegija Genetika na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i mentorica brojnim studentima.
Tijekom svoje znanstvene karijere profesorica Papeš je istraživala organizaciju, strukturu, ponašanje i evoluciju kromosoma u različitim sustavima, od prirodnih populacija, modelnih organizama do staničnih kultura. Objavila je više od 90 znanstvenih radova, vodila je brojne domaće i međunarodne projekte te održala više pozvanih predavanja na međunarodnim skupovima. Na brojnim boravcima u inozemstvu profesorica Papeš se stalno usavršavala, a nova znanja i iskustva kontinuirano je prenosila mladim znanstvenicima i studentima. Za rezultate svojih istraživanja dobila je nagradu Hrvatske akademija za znanost i umjetnost 1998. godine.
Profesorica Dražena Papeš bila je izuzetno susretljiva i draga kolegica koja je istinski voljela život i uvijek zračila optimizmom. Ostat će u našem trajnom sjećanju kao nezaobilazna figura u odrastanju generacija biologa, molekularnih biologa i genetičara.
Posljednji ispraćaj naše drage kolegice i profesorice Dražene Papeš bit će 18. 09. u 12.40 sati u velikoj dvorani na Krematoriju.

POZIV NA 464. KOLOKVIJ HRVATSKOG GENETIČKOG DRUŠTVA

Doktorica znanosti Francesca Berini, Group of Microbial Biotechnology Department of Biotechnology and Life Sciences University of Insubria održat će predavanje pod naslovom “Nanoantibiotics to fight multidrug resistant infections by Gram positive bacteria” 03. svibnja 2023. u 14:30 u Dvorani III Instituta Ruđer Bošković. Životopis predavačice možete pročitati ovdje.

NATJEČAJ ZA NAGRADU ŽELJKO TRGOVČEVIĆ ZA 2022. GODINU

S ponosom objavljujemo da je otvoren natječaj za nagradu Željko Trgovčević koja se dodjeljuje mladim istraživačima za vrijedan znanstveni rad u području molekularne biologije. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2023. a sve detalje o natječaju i o tome kako se prijaviti možete pročitati ovdje.

In Memoriam

ŽELJKO KUĆAN, akademik (1934.-2023.)

U četvrtak 5. siječnja 2023. napustio nas je akademik Željko Kućan, jedan od istaknutih pokretača molekularno-bioloških istraživanja u Hrvatskoj. Njegov znanstveno-istraživački rad, započet na Institutu Ruđer Bošković i nastavljen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, bio je većinom usmjeren na istraživanja biokemije nukleinskih kiselina i prijenosa genetičke informacije. Rezultati njegovih istraživanja objavljeni su u najuglednijim znanstvenim časopisima. Kao dugogodišnji profesor biokemije na PMF-u kao i na drugim fakultetima u Hrvatskoj nesebično je prenosio svoja znanja i znanstveni entuzijazam na brojne generacije studenata. Akademik Željko Kućan ostat će u trajnoj uspomeni brojnim biokemičarima, molekularnim biolozima, genetičarima i svim kolegama koji su imali privilegiju s njim surađivati ili slušati njegova predavanja.

 

4. KONGRES HRVATSKIH GENETIČARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Četvrti Kongres hrvatskih genetičara s međunarodnim sudjelovanjem uspješno je održan od 26. do 29. rujna 2018. godine u gradu Krku u organizaciji Hrvatskog genetičkog društva. HGD se za pomoć i podršku zahvaljuje našim generalnim sponzorima tvrkama Eppendorf AG., INEL – medicinska tehika d.o.o. i Labena d.o.o., našim sponzorima tvrtkama CruX d.o.o., Diagnostica Skalpeli d.o.o. i Kemomed d.o.o., te Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Cjelokupnu knjigu sažetaka i osnovne informacije o kongresu možete pronaći ovdje. Galeriju fotografija sa kongresa možete pogledati ovdje.