Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin poziva sve zainteresirane da se učlane u rad Udruge.

Udruga djeluje u prostorijama 1. Mjesnog odbora “Centar”, u Varaždinu, u ulici Alojzija Stepinca, broj 1, od drugog mjeseca 2016. godine. Djelatnost Udruge navedena je na  web stranici.

Rad Udruge odvija se svake srijede u vremenu od 17,00 do 19,00 sati, a svake prve srijede u mjesecu, održavaju se radionice i izložbe za građanstvo u sklopu Otvorenih vrata 1. Mjesnog odbora “Centar”.

Za sve informacije možete se obratiti predsjednici Udruge mr. Ruži Levačić, putem telefona 099-832 66 05 ili putem e-maila ruzalevacic@gmail.com

Radionice: Čipkarice  rade na usavršavanju svih segmenata  lepoglavske čipke i ostalih rukotvorina.

 

 Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin osnovana je i registrirana 2004. godine. Cilj i svrha Udruge je očuvanje čipkarske tradicije, tradicije stvaranja uporabnih i ukrasnih unikatnih predmeta, nakita, te suvenira svih vrsta.


lepoglavska čipka

  Važnost lepoglavske čipke, čipke na batiće za Županiju varaždinsku je prepoznata i uz svesrdno zalaganje varaždinskog župana 2002. godine otvorena je Prva škola lepoglavske čipke u Hrvatskoj, u suradnji Grada Lepoglave i Pučkog otvorenog učilišta “Đuro Arnold” u Ivancu. Prva generacija majstorica lepoglavske čipke završila je srednjoškolski program osposobljavanja za izradu lepoglavske čipke 2003. godine. Među njima su bile i osnivačice Udruge majstorica lepoglavske čipke Varaždin Ružica Cikać, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović, a koje su ujedno i jedne od osnivačica Zadruge lepoglavske čipke Lepoglava. Spomenute čipkarice su prve osnove izrade lepoglavske čipke učile od 1997. godine. Prenošenjem znanja izrade čipke, postiže se da taj dragocjeni segment hrvatske kulture ne zamre i da se nastavi čipkarska tradicija prenošenja umijeća izrade na mlade, kao i promicanje lepoglavske čipke u Varaždinu i šire.

Nositeljice Programa Udruge, školovane majstorice lepoglavske čipke Ružica Cikač, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović, stekle su na taj način legitimitet prenošenja znanja, umijeća i vještine izrade čipke na mlade i ostale zainteresirane, preko radionica i prezentacija izrade na izložbama i sajmovima u Republici Hrvatskoj i šire.

Uz lepoglavsku čipku kao izvorni hrvatski suvenir i druge autohtone rukotvorine dolaze u situaciju da ih se sve manje izrađuje, pa je u Program Udruge uključeno i njihovo učenje i izrada. Materijali kojim se izrađuju rukotvorine ovise o afinitetu članica Udruge. Tu spadaju sve vrste konca, vune, špage, papira, boja, perlica, tkanina i otpadnog materijala. Izrađuju se prvenstveno čipke i to lepoglavska čipka, čipka na batiće, paška čipka-čipka iglom i čipka heklicom ili kukicom.

Uz čipku izrađuju se uporabni i ukrasni predmeti sa heklicom ili kukicom, pletaćim iglama i lađicom. Među njima se posebno ističu naušnice, ogrlice, ukosnice, prstenovi, razne vrste tabletića i stolnjaka, jastučnica, podmetača, kapa, šalova i drugih odjevnih predmeta.

Većina članica Udruge je prvo naučila izradu stolnjaka, podmetača i ukrasnih predmeta, izrađenih na platnu sa različitim tehnikama ukrašavanja. Tu svakako treba spomenuti našivavanje križićima, pečkim vezom, rišeljeom, poentlesom, te raznim vrstama ažura i slično.

Izrada goblena, tapiserija, makramea je također jedna od tehnika koja se može učiti u Udruzi.

Zlatovez je tehnika koja isto tako budi interes članica. Izrađuje se slavonski zlatovez (preko kartona), te zlatovez koncem na platnu i papiru. Motivi su autohtoni, a stavljaju se na uporabne predmete, nakit i slike.

Kraluš ili izrada uporabnih predmeta i nakita od perlica, jedna je od tehnika koja se često koristi. Najčešće se izrađuju ogrlice, narukvice i prstenovi. Među njima ima onih autohtonih, a sve češće dolaze do izražaja oblici koji ovise o inovativnosti članica.

Špaga i platno daje mogućnost da se članice kreativno izražavaju stvarajući predmete koji su često interes posjetitelja na izložbama i sajmovima kao i predmeti koji su izrađeni od papira, te razne vrste slikarskih tehnika.

Motivi izrade su dijelom autohtoni, a u posljednje vrijeme se kod svih tehnika vide inovacije koje su posebno dobro prihvaćene.

Svoje finalne proizvode, kao suvenire i predmete koji imaju uporabnu vrijednost, Udruga predstavlja na izložbama i etno sajmovima unutar i izvan granica Republike Hrvatske, uvijek uz obavezne radionice izrade proizvoda. Radionice i prezentacije izrade uvijek su vrlo posjećene, a jedan dio sudionica kasnije postanu članice Udruge.

Nositeljice programa udruge Čipka i zlatovez Lepoglavska čipka

Da bi se što više ljudi upoznalo sa Programom Udruge, izrađen je Izložbeni katalog Udruge, koji sadrži neke od finalnih proizvoda članica Udruge. Na taj način se popularizira izrada starih već pomalo zaboravljenih uporabnih i ukrasnih predmeta.

Dosadašnje izložbe i sajmovi u zemlji i inozemstvu gdje su sudjelovale i majstorice Udruge, doprinose promicanju lepoglavske čipke, čipke na batiće, kao i drugih rukotvorina da ne padnu u zaborav. O radu Udruge više puta su u tisku izašli članci. Isto tako, putem televizije prikazan je rad Udruge odnosno radionica, a na radiju su prenošeni intervjui sa članicama Udruge vezano za rad udruge i promicanje kulturne baštine.

Udruga je sudjelovala dana 17. i 18. 09. 2016. godine na gospodarsko – kulturno – zabavno – sportskoj manifestaciji 19. Zeljarijadi, gdje se prezentirao rad Udruge.

DAKOTARad udruge organiziran je svaku srijedu od 17,00 do 19,00 sati u prostorijama 1. Mjesnog odbora ¨Centar¨ u Varaždinu, u ulici Alojzija Stepinca broj 1. Član Udruge može postati svaki zainteresirani građanin bez obzira na godine i spol. Važno je samo da ima želju naučiti i promicati tehnike izrade autohtonih rukotvorina ili želju i znanje da svoje znanje prenese članovima Udruge. Raspon godina članica Udruge je od 15 do 77 godina. Izradu čipke u Udruzi učila je i učenica srednje škole iz Amerike, koja je bila u Varaždinu na razmjeni učenika.

Za sva eventualna razjašnjenja može se dobiti informacija od:

mr. Ruže Levačić-predsjednice Udruge

mobitel: 099/ 832-6605

e-mail: ruzalevacic@gmail.com

Ružice Cikač-tajnice Udruge

mobitel: 095/ 847 – 3144;

e-mail: ruzica.cikac@gmail.com

U Udruzi se svaki srijedu održavaju radionice za sve zainteresirane. Evo kako je to izgledalo na jednoj od kreativnih radionica

Varaždin, 06.09.2020.

Dragi naši ljubitelji starina!

Žao nam je što zbog trenutne situacije vezane uz Covid-19 ne možemo zajednički proslaviti 15 godina postojanja naše Udruge majstorica lepoglavske čipke prve generacije Varaždin. To ćemo učiniti u neka bolja vremena, kad ćete biti naši gosti na svečanom obilježavanju postojanja naše Udruge i upriličenoj izložbi. Na izložbi ćemo vas podsjetiti na izradu ručnih radova naših baka. Bit će tu svega: od svih vrsta čipki na batiće i iglu (lepoglavsku, idrijsku, pašku), čipke na metre za ukrase na odjeći, krevetnini, stolnjacima, slavonskog zlatoveza i zlatoveza na platnu i papiru, raznih vrsta vezova, heklanih radova, štrikanih radova, kraluša i ukrasa od perlica, ukrasa od recikliranog platna, ukrasa od špage, ukrasa od papira, prigodnih čestitki, slika svih tehnika izrade i drugih rukotvorina, pa do inovativnih radova naših članica. Sve ono što ćete vidjeti, moći ćete i sami izraditi uz našu pomoć.

Obavještavamo vas, da će do tog vremena rad Udruge početi od srijede 07.09.2020. godine u vremenu od 17,00 do 19,00 sati, u prostorijama 1. Mjesnog odbora “Centar” u Varaždinu, Ulica Alojzija Stepinca broj 1.

Imajući u vidu mjere vezano uz Covid-19, limitirani smo brojem sudionika u radu Udruge, stoga vas molimo, da svoj dolazak najavite predsjednici Udruge mr. Ruži Levačić na broj mobitela 099 832 6605, radi dogovora oko sudjelovanja i organiziranja potrebnih epidemioloških mjera.

Na isti broj mobitela javite se predsjednici Udruge i u slučaju da prve srijede u mjesecu želite prisustvovati Danima otvorenih vrata u Udruzi.

Ako imate potrebu da vam se besplatno sašije zaštitna maska od vašeg materijala, možete se o tome dogovoriti sa predsjednicom Udruge na gornji broj.

Želimo vam puno zdravlja i da se što prije vidimo na zajedničkom druženju,

Za Udrugu

pred. Udruge mr. Ruža Levačić