Proslavljena 70. obljetnica Knjižničarskog društva Varaždinske županije

Počeci rada današnjeg Knjižničarskog društva Varaždinske županije vezani su uz 1949. godinu, odnosno 29. listopada 1949. kad je Vanda Milčetić, tadašnja upraviteljica Gradske knjižnice i čitaonice „Sloboda“ javila Društvu bibliotekara Hrvatske da prihvaća dužnost povjerenika za grad Varaždin. Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, a povodom obilježavanja važne 70. obljetnice Knjižničarskog društva Varaždinske županije, u petak, 13. prosinca 2019. u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ Varaždin održan je Okrugli stol „Knjižničarska društva – nositelji stručnog razvoja: u povodu 70. obljetnice Knjižničarskog društva Varaždinske županije“.
Na skupu je predavanje s temom „Hrvatsko knjižničarsko društvo: povijest, ustroj, značenje regionalnih društava“ održala dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, dok je predavanje s temom „Zagovaranje knjižnica i knjižničarstva kroz regionalna strukovna udruženja“ održao mr. sc. Miroslav Katić, predsjednik Društva bibliotekara Karlovačke županije i prvi potpredsjednik HKD-a.
Varaždinsko knjižničarsko društvo svojim radovima predstavile su predsjednica KDVŽ-a Irena Gotal, povijesnim pregledom „Knjižničarsko društvo Varaždinske županije – nekad i danas“, te Draženka Stančić, koja je prezentirala izdanja Knjižničarskog društva Varaždinske županije. Naime, osim jubilarnog 5. broja „Konteksta“, zahvaljujući financijskoj potpori Grada Varaždina, slavljenička godina obilježena je i izdavanjem monografije „Tragovi“ autorice Jasminke Štimac, u kojoj je predstavljeno 70 godina djelovanja Društva. Ona je dostupna u tiskanom i u online obliku.
Na kraju skupa podijeljene su nagrade djeci predškolske dobi i učenicima koji su sudjelovali na natječaju „Volim knjižnicu“, čiji je cilj bio poticanje dječjeg stvaralaštva korištenjem raznih tehnika i načina stvaralačkog izražavanja za prikazivanje vlastitog stava prema knjižnicama. Također je otvorena virtualna izložba na mrežnim stranicama KDVŽ-a.
Ovom stručnom skupu prisustvovalo je šezdesetak knjižničara, predstavnika Grada, različitih kulturnih ustanova, te drugih regionalnih društava. Bila je to i prilika za razmjenu mnogih novih iskustava i saznanja, te se ukazalo na veliku vrijednost knjižničara i knjižničarstva u društvenom i kulturnom životu zajednice.