IZLET KNJIŽNIČARSKOG DRUŠTVA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE – 29. rujan 2018.

  1. Polazak u 8h kod katedrale u Varaždinu.
  2. 9h dolazak do Knjižnice Ivana Potrča u Ptuju. Razgled knjižnice i izmjena iskustava. Gradska vijeća Gradova Ptuj i Varaždin 5. kolovoza 2004. uspostavila su suradnju između dvaju gradova, čime su u nekom kolokvijalnom žargonu ova dva grada od 2004. ”pobratimljena”. U okviru projekta ”Knjižnice pobratenih mest i njihovo medkulturno sodelovanje” koji je sufinanciran iz sredstava projekta ”Maribor 2012 – The European Capital of Culture, Partner Town Ptuj”. Knjižnica Ivana Potrča Ptuj 2012. godine organizirala je višednevni susret knjižnica pobratimljenih gradova, a uključene su bile: Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Narodna knjižnica Sveti Sava Aranđelovac, Gradska knjižnica George Sand, Saint-Cyr-sur-Loire, Gradska knjižnica Burghausen, Gradska knjižnica Banska Štiavnica, Gradska knjižnica i čitaonica ”Metel Ožegović” Varaždin i Biblioteka Grigor Prličev Ohrid. Susret je, uz neformalno druženje obuhvaćao predstavljanje knjižnica i njihova rada, izložbu materijala svake pojedine knjižnice te izdavanje monografije bogate fotografijama, informativnim i povijesnim pregledima svake pojedine knjižnice pod naslovom ”Knjižnični kalejdoskop”.
  3. Odlazak do Ptujskog starog grada i razgled bogatih zbirki. Smješten je na brežuljku te je u prošlosti imao važan strateški položaj i ulogu utvrde. Smatra se kako su se ljudi naselili na to područje već u kamenom dobu, a dokazi su pronađene kamene sjekire te keramika koji su izloženi u Pokrajinskom muzeju. Najstariji pisani zapis o dvorcu je ljetopis izburškog nadbiskupa Konrada I. Dvorac je bio obnavljan nekoliko puta, a krajem 17. stoljeća obnovljena je romanička palača i nova je izgrađena na sjeveroistočnoj strani dvorca, dok je južna strana ukrašena štukaturama. U prizemlju dvorca izgrađen je nadgrobni spomenik posljednjeg vlasnika dvorca, Fridrika IX. Dvorac je tijekom godina mjenjao vlasnike, no nakon Drugog svjetskog rata pretvoren je u prekrasni muzej. (Preuzeto s:https://triprabbits.com/hr/ptujski-dvorac-i-stari-grad-ptuj-radno-vrijeme-cijene/)
  4. Slobodno od 13,00-14,30.
  5. Odlazak do Minoritskog samostana i razgled u 15,00h. Začeci samostana sežu u 13 st. Minoritski samostan sv. Petra i Pavla je najstariji samostan Male braće na slovenskom tlu. Ima bogatu povijest i vrlo zanimljivu knjižnicu. Najstariji primjerci knjiga su iz 16. st., najviše ih je iz 17. i 18. st, imaju oko 5000 primjeraka. (cijena ulaznice je 3 eura)
  6. 17,00 odlazak u Gostišče pri Tonetu na zajedničku večeru.
  7. Povratak u Varaždin u večernjim satima.

Cijena:

Na bazi 20 osoba – 230 kn po osobi

Na bazi 30 osoba – 212 kn

Na bazi 40 osoba – 195 kn

Cijena uključuje: prijevoz autobusom, ulaznicu za Minoritski samostan (3 eura), ulaznicu za Ptujski grad (6,5 eura s vođenjem), večeru u „Gostišču ori Tonetu“ (9,50 eura – piće nije uključeno).

Za ovaj izlet potrebno je obavezno sa sobom ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Minimalan broj putnika: 20.

Za izlet je potrebno prijaviti se najkasnije do petka 14. rujna 2018. na e-mail Društva knjiznicari.kdvz@gmail.com ili na broj tel 099/639-2120 (Irena Gotal).

Nakon tog datuma znat ćemo točan broj putnika te samim time i koja je konačna cijena pa ćete biti obaviješteni o načinu plaćanja.