Memorijal Milana Velimirovića – #2

2. memorijalni turnir Milana Velimirovića održan je 5.10.2019.

Lokalni turniri održani u Srbiji računaju se kao dio Lige problemista Srbije, ali održani su i lokalni turniri u drugim zemljama. Turnir nije rejtingiran, jer su se rješavali samo dvopotezi, ali ovo je odlična vježba za rješavanje dvopoteza.

Zadano je 15 dvopoteza, a vrijeme za rješavanje je 150 minuta.

Problemi, rješenja, rezultati.

Svjetski kongres šahovske kompozicije i Svjetsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema

U Dresdenu u Njemačkoj je od 6. do 11.8. održan 60. Svjetski kongres šahovske kompozicije i 41. Svjetsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema.

To je tradicionalno i najveće okupljanje problemista koje se održava svake godine.

Evo službene stranice ovogodišnjeg Kongresa: http://wccc2017.de.

Prvog dana tradicionalno je održan Otvoreni turnir (Open) kao “zagrijavanje” za svjetsko prvenstvo. Evo rezultata.

Rezultate Svjetskog rješavačkog prvenstva možete vidjeti ovdje: pojedinačni, ekipni. Evo i problema (bez rješenja) i s rješenjima.

Na službenoj stranici možete vidjeti i rezultate kompozitorskih turnira, kao i ostalih popratnih turnira koji su održani za vrijeme Kongresa (blitz turnir u vilinskom šahu, rješavanje vilinskih i retro problema).

Otvoreno rješavačko prvenstvo Hrvatske i Otvoreno rješavačko prvenstvo Izraela

NOVO: ukupni rezultati Otvorenog rješavačkog prvenstva Izraela mogu se vidjeti ovdje.

 

Protekli vikend (10. i 11.6.) u Zagrebu smo imali 2 rješavačka turnira: Otvoreno prvenstvo Hrvatske za 2017. i Otvoreno rješavačko prvenstvo Izraela za 2017. Naime, Izraelci su već drugu godinu omogućili i rješavačima iz drugih zemalja da sudjeluju na njihovom prvenstvu u svojim zemljama, po principu ISC-a.

Lokalni kontrolor u Zagrebu bio je neumorni entuzijast Dejan Glišić – zahvaljujemo mu na trudu oko organizacije i provedbe!

Oba turnira u Zagrebu imala su i međunarodni karakter – došli su nam Slovenac Šivic i Francuz Villeneuve.

Rezultate i nekoliko fotografija možete vidjeti na blogu Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo.

Europsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema

U Rigi (Latvija) protekli je vikend (12.-14.5.) održano Europsko rješavačko prvenstvo. Turnir je (opet) prošao u znaku Poljaka – prva dva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji uzeli su Murdzia i Piorun, a Poljaci su i pobjednici u ekipnoj konkurenciji. Druga je Srbija, s odličnim veteranom Marjanom Kovačevićem koji je uzeo 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Rezultati: pojedinačni | ekipni

Od novosti ove godine izdvajamo Otvoreni turnir u novom formatu – ukupno 14 problema u 180 minuta (2 x 90 minuta), pri čemu se računalo samo 6 od 7 najbolje riješenih problema u svakom kolu (za svakog rješavača posebno) jer se u svakom kolu rješavao i jedan vilinski problem. Već se govorilo o tome da bi bilo dobro uvesti neke novosti u rješavačke turnire i ovo izgleda zanimljivo iako je riješenost vilinskih problema bila prilično slaba. Pobijedio je naš susjed Bojan Vučković iz Srbije (rezultati).

Tradicionalno je organiziran i Solving show, po švicarskom sustavu koji je predložio domaćin Vidmantas Satkus (9 kola, u svakom kolu jedan #2, jedan h#2 i jedan s#2, uz 2 minute za svaki problem). Evo rezultata.

Ove godine nažalost nije bilo sudionika iz Hrvatske.

Više na stranicama WFCC-a.