NOVI DVD U ZAJEDNICI

Na području Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa od 07. prosinca o.g. uz dosadašnjih sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava djeluje još jedno, novosonovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Knauf Insulation Novi Marof, koje će djelovati kao dobrovoljno vatrogasno društvo u gospodarstvu.

Rezultat je to višemjesečnih priprema, razgovora i pregovora između rukovodstva tvrtke Knauf Insulation u Novom Marofu i rukovodstva novomarofske vatrogasne zajednice. Iako tvrtka Knauf Insulation, koja je dio svjetskog koncerna Knauf, i koja se bavi proizvodnjom izolacijskih materijala prvenstveno u obliku kamene vune, prema svojoj kategorizaciji spada u kategoriju treće skupine prema ugroženosti od požara i sukladno tome nema obvezu stalno zaposlenih vatrogasaca unutar firme , bilo profesionalno bilo kao članova dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, rukovodstvo tvrtke se ipak odlučilo osnovati dobrovoljno vatrogasno društvo, kako bi time podigli razinu vatrozaštite, ali i zaštite na radu za još jednu stepenicu više unutar cijelog tvorničkog kruga.

Članovi novoosnovanog društva biti će zaposlenici koji već jesu dobrovoljni vatrogasci u nekom drugom teritorijalnom vatrogasnom društvu, ali i oni zaposlenici koji do sada nisu bili vatrogasci, a izrazili su želju da kroz novoosnovano vatrogasno društvo to postanu. Prema sadašanjim prvim podacima ta brojka novih zainteresiranih članova kreće se oko 20-ak radnika, a u tvrtci se nadaju da će kroz godine ta brojka biti i veća. Osnivačka sjednica novog vatrogasnog društva održana je u prostorijama tvrtke Knauf Insulation Novi Marof, na kojoj su izabrani i prvi dužnosnici tog društva. Tako da je za predsjednika DVD-a Knauf Insulation NM izabran Stjepan Mršić, koji je ujedno i direktor novomarofske tvornice, za zapovjednika imenovan je Predrag Stepan, dugogodišnji radnik u Kanufu, a koji ujedno obnaša dužnost predsjednika jednog od teritorijalnih društava unutar VZG Novi Marf, a za tajnicu je imenovana Snježana Janušić, koja je voditelj sektora zaštite na radu i zaštite od požara unutar tvrtke. Nakon izbora novih dužnosnika jednoglasno je donesen Statut Društva, te sve potrebne odluke i dokumenti vezani uz osnovanje udruge.

Osim već spomenutih članova rukovodstva tvrtke, osnivačkoj sjednici prisustvovali su i predsjednik VZG Novi Marof Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZG Novi Marof Zdenko Lacković, tajnik VZG Novi Marof Dalibor Puškadija te Tomaž Lanišek, član Uprave koncerna Knauf, koji obnaša dužnost regijskog financijskog direktora, a koji je također potencirao osnivanje ovog vatrogasnog društva, budući je i sam vatrogasac, a obnašao je i dužnost vatrogasnog zapovjednika u Škofjoj Loki, u Sloveniji.

Jedna od zanimljivosti vezanih uz vatrogastvo na području Novog Marofa, jest da su do nedugo u Novom Marofu djelovala četiri dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu, no na žalost gašenjem gospodarskih subjekata unutar kojih su ta društva djelovala, ugasila su se i spomenuta vatrogasna društva i to nakon višedesetljetnih tradicija i djelovanja. Stoga je želja svih prisutnih na ovoj osnivačkoj sjednici bila da novoosnovano vatrogasno društvo radi, djeluje i razvija se dugo i uspješno i da nema sudbinu prijašnjih vatrogasnih društava u gospodarstvu s novomarofskog područja.