Svjetski kongres šahovske kompozicije i Svjetsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema

U Dresdenu u Njemačkoj je od 6. do 11.8. održan 60. Svjetski kongres šahovske kompozicije i 41. Svjetsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema.

To je tradicionalno i najveće okupljanje problemista koje se održava svake godine.

Evo službene stranice ovogodišnjeg Kongresa: http://wccc2017.de.

Prvog dana tradicionalno je održan Otvoreni turnir (Open) kao “zagrijavanje” za svjetsko prvenstvo. Evo rezultata.

Rezultate Svjetskog rješavačkog prvenstva možete vidjeti ovdje: pojedinačni, ekipni. Evo i problema (bez rješenja) i s rješenjima.

Na službenoj stranici možete vidjeti i rezultate kompozitorskih turnira, kao i ostalih popratnih turnira koji su održani za vrijeme Kongresa (blitz turnir u vilinskom šahu, rješavanje vilinskih i retro problema).

Otvoreno rješavačko prvenstvo Hrvatske i Otvoreno rješavačko prvenstvo Izraela

NOVO: ukupni rezultati Otvorenog rješavačkog prvenstva Izraela mogu se vidjeti ovdje.

 

Protekli vikend (10. i 11.6.) u Zagrebu smo imali 2 rješavačka turnira: Otvoreno prvenstvo Hrvatske za 2017. i Otvoreno rješavačko prvenstvo Izraela za 2017. Naime, Izraelci su već drugu godinu omogućili i rješavačima iz drugih zemalja da sudjeluju na njihovom prvenstvu u svojim zemljama, po principu ISC-a.

Lokalni kontrolor u Zagrebu bio je neumorni entuzijast Dejan Glišić – zahvaljujemo mu na trudu oko organizacije i provedbe!

Oba turnira u Zagrebu imala su i međunarodni karakter – došli su nam Slovenac Šivic i Francuz Villeneuve.

Rezultate i nekoliko fotografija možete vidjeti na blogu Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo.

Europsko prvenstvo u rješavanju šahovskih problema

U Rigi (Latvija) protekli je vikend (12.-14.5.) održano Europsko rješavačko prvenstvo. Turnir je (opet) prošao u znaku Poljaka – prva dva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji uzeli su Murdzia i Piorun, a Poljaci su i pobjednici u ekipnoj konkurenciji. Druga je Srbija, s odličnim veteranom Marjanom Kovačevićem koji je uzeo 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Rezultati: pojedinačni | ekipni

Od novosti ove godine izdvajamo Otvoreni turnir u novom formatu – ukupno 14 problema u 180 minuta (2 x 90 minuta), pri čemu se računalo samo 6 od 7 najbolje riješenih problema u svakom kolu (za svakog rješavača posebno) jer se u svakom kolu rješavao i jedan vilinski problem. Već se govorilo o tome da bi bilo dobro uvesti neke novosti u rješavačke turnire i ovo izgleda zanimljivo iako je riješenost vilinskih problema bila prilično slaba. Pobijedio je naš susjed Bojan Vučković iz Srbije (rezultati).

Tradicionalno je organiziran i Solving show, po švicarskom sustavu koji je predložio domaćin Vidmantas Satkus (9 kola, u svakom kolu jedan #2, jedan h#2 i jedan s#2, uz 2 minute za svaki problem). Evo rezultata.

Ove godine nažalost nije bilo sudionika iz Hrvatske.

Više na stranicama WFCC-a.

Međunarodni dan šahovske kompozicije

Svim ljubiteljima problemskog šaha sretan Dan šahovske kompozicije (4. siječnja)!

Međunarodni dan šahovske kompozicije uvela je Svjetska federacija za problemski šah (WFCC), kao uspomenu na datum 4. siječnja 1869., kada je u tadašnjem češkom časopisu “Svetozor” objavljen članak o problemskom šahu koji se smatra jednim od prvih izvora gdje je šahovska kompozicija prikazana kao posebna vrsta umjetnosti. Inače, članak je objavio češki slikar i osnivač takozvane “bohemske” ili “češke” škole šahovske kompozicije.

Rješavačko prvenstvo Hrvatske 2016.

UŠP i Hrvatski šahovski savez organiziraju Otvoreno prvenstvo Hrvatske u rješavanju šahovskih problema za 2016. Prvenstvo će se održati 18.12.2016. u Zagrebu, Kneza Branimira 67 / 1.kat (prostorije MO Donji grad – “Branimirac”). Prvenstvo je otvoreno, nema upisnine, svi zainteresirani su dobrodošli (uz najavu radi planiranja prostora). Evo i raspisa.

REZULTATI: rezultate i probleme s natjecanja možete vidjeti ovdje.

Rješavačko prvenstvo Hrvatske 2015.

UŠP i Hrvatski šahovski savez organiziraju Otvoreno prvenstvo Hrvatske u rješavanju šahovskih problema za 2015. Prvenstvo će se održati 6.12.2015. u Zagrebu, Branimirova 67 / 1.kat (prostorije MO Donji grad – “Branimirac”). Prvenstvo je otvoreno, nema upisnine, svi zainteresirani su dobrodošli (uz najavu radi planiranja prostora). Evo i raspisa.

NOVO: evo rezultata i problema (s rješenjima!):1.dio, 2.dio.

svi top3

Svjetski rješavački kup

Na ovogodišnjem Kongresu WFCC-a u Ostrodi u Poljskoj uvedena je zanimljiva novost za rješavače: Svjetski rješavački kup (http://www.wfcc.ch/wsc2015-16/). Kup se sastoji od više nacionalnih rješavačkih turnira tokom godine, u razdoblju između dva kongresa WFCC-a. Rezultati rješavača na pojedinačnim turnirima se zbrajaju za ukupni redoslijed. Detaljnija pravila možete provjeriti na gornjoj poveznici, a evo i rasporeda turnira: http://www.wfcc.ch/competitions/solving/wsc-2015-2016/.

Vrlo zanimljiva novost za sve rješavače.

Svjetski turnir šahovske kompozicije

U toku je tradicionalni 10. svjetski turnir šahovske kompozicije (“World Chess Composition Tournament”, WCCT), u organizaciji Svjetske federacije za šahovsku kompoziciju (WFCC). Objavu možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.wfcc.ch/competitions/composing/10-wcct/. Među sudionicima je, tradicionalno, i Hrvatska.

WCCT se po prvi puta sastoji od 8 grupa – 6 “ortodoksnih” (#2, #3, #n, studije, h#, s#), vilinske (gdje titulu pobjednika brani naš Nikola Predrag!) i retro (to je novost u odnosu na prethodna izdanja WCCT-a). Retro sekcija je uvedena velikom većinom glasova delegata u WFCC-u na Kongresu WFCC-a u Batumiju 2013.

Teme svih grupa možete vidjeti u objavi turnira. Svi ljubitelji šahovske kompozicije su pozvani okušati se u komponiranju. Rok za slanje problema je 01. lipnja 2016. (dakle, za nešto manje od godinu dana). Svakako pogledajte i proučite službena pravila WCCT-a: http://www.wfcc.ch/competitions/composing/wcct/. Slobodno nas kontaktirajte ako imate bilo kakvih pitanja. O WCCT-u možete raspravljati i na hrvatskom šahovskom forumu šah.hr.