2013.

MURAU trening, savjetovanje i natjecanje

 

Od 30.studenog do 7.prosinca 2013.godine u austrijskom gradiću Murau,u organizaciji Specijalne Olimpijade Europe i Specijalne Olimpijade Austrije,održao se ski  kamp za sportaše s IT u razvoju i seminar za trenere za alpsko skijanje.
Hrvatsku su predstavljali sportaši iz Škole za odgoj i obrazovanje-Pula,ŠŠD Hobotnica: Ana Bašić, Luka Bagarić,pod vodstvom  roditelja -partnera Sandre Bašić i trenerice Višnje Popović.
Natjecatelji iz  7 zemalja Europe  Monaka, Finske, Danske, Njemačke, Austrije, Slovačke i Hrvatske trenirali su s iskusnim instruktorima i svojim trenerima te na kraju imali otvoreno prvenstvo na kojem je naša sportašica Ana Bašić u 5. diviziji osvojila svoju prvu  brončanu medalju u slalomu.
Svoje prve skijaške korake učinio je  Luka Bagarić i to vrlo uspješno.
Na seminaru za trenere učestvovali su treneri iz Slovačke,Velike Britanije, Finske, Rumunjske, Grčke, Njemačke, Malte, Austrije i Hrvatske, predavanja je držao renomirani stručnjak u alpskom skijanju prof. Heinz Petanjek,  alpine ski sport advisor pri Specijalnoj Olimpijadi Europe, sportski direktor Specijalne Olimpijade Europe Mariusz Damentko i  Marc Angelini nacionalni direktor Special Olympics World Winter Games  Austria 2017.

 

 

 

murau2

 

 

 

 

 

 

 

 

PRVENSTVO HRVATSKE U STOLNOM TENISU I DRUGI FUNFITNESS

 

 

Specijalna olimpijada Hrvatske i Sportska udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko srce, Koprivnica organizirali su 3. Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s intelektualnim poteškoćama u sportskoj dvorani srednje škole Koprivnica u Koprivnici 5. prosinca 2013. godine.
Na otvorenju natjecanja svojim pjevačkim programom počastili su nas pjevači iz Kluba za starije osobe Mariške iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, a svoj plesni talent pokazale su članice plesnog studija Jump. Riječ dobrodošlice poželjeli su nam dožupan Koprivničko – križevačke županije Ivan pal i zamjenica gradonačelnice grada Koprivnice Melita Samoborec.
3. Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s intelektualnim poteškoćama otvorio je Dubravko Jajetić član Sportske udruge Veliko srce zakletvom Specijalne olimpijade:
Dopustite mi pobijediti, ako ne mogu pobijediti, neka budem hrabar u pokušaju.
Na natjecanju je sudjelovalo 69 sportaša iz 22 centra i udruga iz cijele hrvatske. Svi natjecatelji su dali sve od sebe kako bi postigli najbolje rezultate i bodrili su svoje protivnike kako niti jedan od njih ne bi posustao.
U sklopu prvenstva provodio se FunFitness program pod vodstvom Tihomira Prusine i Željka Libjaka, a provodila su ga 22 studenta volontera Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.
Velika potpora ovog Prvenstva bila je  Podravka d.d. sa svojim poklon paketima, promocijom svojih proizvoda koje su pripremala dva njihova vrhunska kuhara, a sudionici su degustirali, uz to natjecatelji su se mogli družiti i slikati s Lino-m koji je kao i svi sudionici prošao FunFitness program.
Sportska i navijačka atmosfera bila je prisutna od samog početka pa do kraja.
Zahvaljujemo se svim sudionicima na dolasku i vidimo se i sljedeće godine!
Vaše Veliko srce

stolnifun1

 

 

 

 

stolnifun3

 

 

 

 

stolnifun4

 

 

 

 

 

 

 

 

EUROPSKI PARLAMENT

 

PRIJEM U EUROPSKOM  PARLAMENTU
BRUSSEL  26.11.2013.
Organizator Europskih Specijalno olimpijskih ljetnih igara koje se održavaju u Antwerpenu, Belgiji  priredio je izložbu i prezentaciju programa u Europskom parlamentu.
Tom prilikom ukazali su nam izuzetnu čast i pozvali našu sportašicu Melitu Golub koja je certificirani govornik Specijalne Olimpijade da ovom prilikom održi govor u Europskom parlamentu, te treba naglasiti da je uz sportaša Specijalne Olimpijade iz Belgije bila jedina iz EuroAzijskog dijela koja je  govorila na ovom iznimno važnom događanju za Specijalnu Olimpijadu.
Prilikom ove svečanosti pridružili su nam se i  Europarlamentarci iz Hrvatske  gđa.Bušić i g.Plenković koje smo ovom prilikom upoznali, i koji su svojim prisustvom iskazali veliko zanimanje i dali nam veliku podršku.
Na samom događanju bili su prisutni svi iz organizacijskog vrha Specijalne Olimpijade EuroAzijske zone te su našoj Meliti iskazali veliku podršku i sreću što je sudjelovala u ovako važnoj prigodi, kazao je Tihomir Prusina mag. kin. Melitin mentor na ovom putovanju.

A ovdje možete vidjeti dio atmosfere iz Europarlamenta:
http://www.youtube.com/watch?v=Ef0-SUJSEZg&feature=youtu.be

 

DSC_8720-150x150 DSC_8785

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZDRUŽENI NOGOMET

Zaprešić, 12.11.2013. godine u gradskoj dvorani na stadionu održan je
Združeni malonogometni turnir ban Josip Jelačić.
To je bio pozivni turnir. Nastupilo je 12 ekipa iako je bilo više zainteresiranih, ali zbog organizacijskih uvjeta pozvano je samo 12 ekipa. Za ekipe su igrali učenici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića koji su članovi Luči kao partneri i volonteri. I ovom priikom zahvaljujemo profesoru Hrvoju Matanoviću i njegovim dečkima iz sekcije futsala.
Ekipe po skupinama bile su podjednake, a također odlična izbalansiranost između športaša i partnera, osim u četvrtoj skupini gdje je ipak jako nizak nivo sposobnosti športaša.
Natjecanje je prošlo u veselju i zabavi, a pehare je podijelio gospodin Željko Kiseljak, opet u dvostrukoj ulozi ispred Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije i ispred Zajednice športskih udruga grada Zaprešića.

Poredak po skupinama:
1. SKUPINA
1. Zagorska
2. Tuškanac
3. Lug
2. SKUPINA
1. Prekrižje
2. Dubrava
3. Zajezda
3. SKUPINA
1. Tomislav Špoljar
2. Rudolf Steiner
3. Velika Gorica
4. SKUPINA
1. Luč
2. Egida
3. Stančić

Rezultati utakmica:
Luč – Stančić 5:0
Lug – Zagorska 0:0
Prekrižje – Dubrava 1:0
Velika Gorica – Tomislav Špoljar 1:1
Stančić – Egida 1:1
Zagorska – Tuškanac 1:0
Dubrava – Zajezda 2:2
Tomislav Špoljar – Rudolf Steiner 3:0
Luč – Egida 0:0
Lug – Tuškanac 2:5
Prekrižje – Zajezda 3:1
Velika Gorica – Rudolf Steiner 1:3

3zdnogo 6zdnogo 5zdnogo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HRVATSKA BOWLING LIGA

1

 

 

 

 

 

 

U Bowlingu klubu West Gate 05. studeng 2013. godine u 10.00 sati započeo je završni obračun ponajboljih bowlingaša Hrvatske među osobama s IT. Od ukupno 51 prijavljenih u 1. kolu ligu je završilo 11 žena i 31 muški natjecatelj. U završnom kolu bilo je i 18 sudionika koji nisu sudjelovali u 1. kolu natjecanja, te nisu mogli niti primiti odličja, ali nam daje nadu da će se sljedeće godine povečati broj sudionika ligaškog natjecanja. Ove godine u ligaškom natjecanju sudjelovale su ekipe: Zajezda, Tomislav Špoljar, Krug, Tuškanac, Lug, Egida, Velika Gorica, Zagreb, Sunčev sjaj, naravno i ekipa domačina Luči. Također su kao gosti izvan konkurencije nastupile ekipe Prekrižja i Stančića.

3 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Prvenstvo Hrvatske u plivanju 2013.

 

U Tuheljskim Toplicama na bazenu Termi Tuhelj 24. i 25. listopada 2013. godine održano je 12. Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Nastupile su 133 natjecateljice i natjecatelja iz 35 ekipa. Uz pokroviteljstvo Specijalne olimpijade Hrvatske natjecanje su organizirali Centar za rehabilitaciju Stančić i Športsko društvo Specijalni športovi Luč. Prvog dana natjecanja neposredno nakon kvalifikacija sudionici su mogli prisustvovati FUN Fitness programu. U večernjim satima za sudionike je bio organiziran harmonikaški koncert s dozvolom za ples, dok su treneri prisustvovali okruglom stolu na temu: Zimske i Ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske. Predsjednik UO Goran Bence, Športski direktor Vlado Strbad i Predsjednik SOH Zdenko Mlakar iznijeli su razloge zbog kojih se kreće u organiziranje državnih igara. Da bi besprijekorno odradili natjecanje kao volonteri pomogli su nam studenti Kineziološkog fakulteta. Također su volonirali i učenici OŠ Lijepa naša Tuhelj i na svečanom otvaranju izveli prigodni program. Zahvaljujući ravnateljici Nataliji Medvedec sa OŠ Lijepa naša Tuhelj imamo dugogodišnju suradnju, a prof.dr.sc. Dubravka Ciliga kaže da je ovo početak dugogodišnje suradnje sa Kineziološkim fakultetom. Medalje su dijelili Željko Kiseljak u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Zajednice športskih udruga grada Zaprešića i kao predstavnik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Drago Žiljak ispred ureda gradonačelnika grada Zagreba, te su i oni sa sobom ponijeli dio nezaboravne atmosfere sa podjele medalja. Zahvaljujem svima koji su nam na bilo koji način pomogli da na veselje naših športaša uspješno odradimo ovo natjecanje.

11

 

 

 

 

 

3 5 8 DSC_7245

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUN Fitness

DSC_7174

 

 

 

 

 

 

24.10.2013. god. u Tuheljskim toplicama po prvi put je organiziran FUNfitness, koji je jedan od 6 komponenti Zdravstvenog programa Specijalne olimpijade.
FUNfitness nudi fitness pregled i obrazovanje.
Provjeravala se tjelesna pripremljenost sportaša, točnije fleksibilnost, funkcionalna snaga, ravnoteža i aerobno stanje.
Postignuti rezultati odmah su se analizirali i vršila se konzultacija sa sportašem i njegovim trenerom, s ciljem podizanja sportske forme na višu razinu, odnosno postizanja što boljeg rezultata.
Na FUNfitness pregled pristupilo je 82 sportaša.
Mjerenja su vršili volonteri- studenti i profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.
FUNfitness je organiziran  u suradnji Specijalne olimpijade Hrvatske i Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.
Željko Libjak, prof.

DSC_7232 DSC_7091 DSC_7130 DSC_7184

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sportske igre OAZE i SO BiH

 

PGŽ Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevia  i Dom za djecu i mladež Oštro Kraljevica, kao predstavnici Republike Hrvatske, sudjelovali su od 03. do 06. listopada 2013.g. u Sarajevu, BiH na Sportskim igrama koje su organizirali Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza”  i Specijalna Olimpijada Bosne i Hercegovine.
Ovo je bilo treće natjecanje koje je organizirano i bilježi rekordan broj prijavljenih ekipa- 41 ekipa sa preko 700 natjecatelja iz Švedske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH. Kroz tri dana natjecanja, osobe sa invaliditetom su se borile za zlatna, srebrna i brončana odličja u osam različitih sportova:  nogomet, košarka, atletika, plivanje, stolni tenis, bočanje, kuglanje i MATP za djecu i odrasle osobe sa višestrukim tjelesnim i intelektualnim teškoćama.
U četvrtak 03.10. u 17 sati u dvorani „Ramiz Salčin“ Mojmilo krenulo je predstavljanje svih ekipa na defileu otvaranja igara na kojem je upaljena i olimpijska baklja.
U petak je bilo natjecanje u plivanju, atletici i kuglanju, dok je u subotu bilo u nogometu, stolnom tenisu i MATP-u. Košarka i bočanje održani su u nedjelju.
Korisnice Centra Fortica, Nadja Žižak i Ivona Orešković te korisnici Doma Ošrto, Željko Car i Alberina Kujaj, u pratnji svojih terapeuta Roberta Đukić, Margarete Zec, Sanje Justinić, Violete Čelan i Danijele  Bruketa su sudjelovali na MATP-u zajedno sa još 27 natjecatelja iz različitih ustanova i udruženja sa područja Tuzle, Sarajeva, Gradačca i Dervente. Za svoj trud  svi natjecatelji na MATP-u su osvojili zlatne medalje.
Organizatori su mislili o svakom detalju, tako da su za gostujuće ekipa organizirali razgledavanje grada, prijevoz natjecatelja autobusima iz hotela do dvorana, završnu feštu za sve natjecatelje, … . Sve pohvale organizatorima i veselimo se ponovnom odlasku!

 

 

PH u odbojci i EKS day

DSC00119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 7. Prvenstvu Hrvatske u odbojci za osobe s intelektualnim teškoćama, u četvrtak 26. rujna 2013. na Tuškancu, nastupilo je oko 120 sudionika iz sljedećih ekipa:

  1. Centar za rehabilitaciju Zagreb (muška ekipa).
  2. Centar za odgoj i obrazovanje Lug (muška ekipa).
  3. Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Stančić (muška ekipa).
  4. Centar za odgoj i obrazovanje Zagorska (muška i ženska ekipa).
  5. Dom za djecu i mladež Tuškanac (ženska ekipa).
  6. Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje (muška ekipa)
  7. Dnevni centar za rehabilitaciju i radnu terapiju Egida (muška i ženska ekipa)
  8. Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica (muška ekipa)
  9. Športsko društvo Specijalni športovi „Luč“ (muška ekipa)
  10. Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner (ženska ekipa)

Za vrijeme službenog otvaranja Prvenstva prisjetili smo se života i rada Eunice Kennedy Shriver, osnivačice i počasne predsjednice Specijalne olimpijade.
Tom prigodom se učenica Doma za djecu i mladež Tuškanac, Nikolina Šafranko, obratila nazočnima prigodnim riječima.
„Gospođa Shriver je početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća u dvorištu obitelji Kennedy započela nešto što i mi danas u dvorištu Doma Tuškanac želimo nastaviti, a to je IGRATI ZAJEDNO I ŽIVJETI ZAJEDNO. Želimo da naši programi tijekom cijele godine osiguraju natjecanja i treninge u različitim olimpijskim sportovima, dajući nam kontinuiranu mogućnost razvoja naših sposobnosti, kao i mogućnost da doživimo radost, iskažemo hrabrost i sudjelujemo u dijeljenju darova, vještina i prijateljstva sa svojim obiteljima, drugim natjecateljima i ostalim članovima društva. To je ono što je Eunice Kennedy Shriver željela za sve nas. Neka radost naših susreta bude najljepša uspomena na ono što je ona započela, a njoj neka dragi Bog udijeli radost vječnoga života. Hvala joj.“
O životu i radu Eunice Kennedy Shriver nazočni su se mogli informirati na prigodno uređenom panou.
Ove godine je po prvi puta u sklopu Prvenstva Hrvatske u odbojci za osobe s intelektualnim teškoćama organizirano i prvo natjecanje u združenoj odbojci pod geslom: „Igrajmo zajedno, živimo zajedno.“
Na natjecanju su nastupile četiri ekipe: OŠ Jabukovac, Dom za djecu i mladež Tuškanac, Počasno-zaštitna bojna i Selekcija Specijalne olimpijade Hrvatske. Timovi su bili sastavljeni od osoba sa i bez intelektualnih teškoća.
Učenici Doma za djecu i mladež Tuškanac imali su prigodu igrati i nadigravati se sa svojim vršnjacima iz OŠ Jabukovac. U tome nadigravanju pridružili su im se i njihovi profesori koji su igrali zajedno s njima. U jednom prijateljskom ozračju, igrajući zajedno, pobijeđene su mnoge predrasude koje prate osobe s intelektualnim teškoćama.
Na prigodan način zahvalili smo se svim sudionicima natjecanja u nadi da ćemo i dalje IGRATI ZAJEDNO I ŽIVJETI ZAJEDNO.
Izbornik za odbojku: Ivan Brigić, prof.

DSC_5887 DSC_5934 DSC_6123 DSC00194 DSC00181

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Floorball

 

 

Na proširenju programa Specijalne olimpijade Hrvatske radilo se i u ljetnim mjesecima. Športski i Nacionalni direktor zaputili su se u Ljubljanu da bi upoznali taj novi šport za nas. U Ljubljani se od 23. do 25. kolovoza 2013. igrao međunarodni Floorball turnir pod nazivom SLOOPEN 2013.
Športski direktor je najavio naš dolazak kod organizatora natjecanja i mogu pohvaliti gospodu iz Slovenije, dočekali su nas kao VIP goste i izašli u susret što se tiče svih naši zahtjeva.  U dva dana pogledali smo velik broj utakmica, razne kvalitete i dinamike igranja i bilježili pitanja na koja smo sva dobili i odgovor od naših domaćina. Dali su nam kontakte za nabavu opreme, savjete oko kupovine opreme, objasnili nejasnoće oko pravila, ponudili suradnju, stvarno super. E sad, pogledajte slike i sami zaključite kome je bilo teže meni ili športskom direktoru.
Franjo Horvat
Nacionalni direktor SOH

 

 

Radionica govorništva u Beču

 

SPECIAL OLYMPICS
Athlelete Leadership University Workshop VIENA
27.06.2013.-30.06.2013.

Specijalna olimpijada Hrvatse učestvovala je u programu edukacije govorništva za sportaše u Beču. Cilj edukacije je naučiti sportaša Specijalnog olimpijca na koji način pripremiti govor (u suradnji sa mentorom) i na koji način održati govor gdje se ističe važnost programa Specijalne olimpijade i što taj program nudi. Velika je važnost da program SO pobliže objasni sam sportaš jer i sama SO je tu zbog njih. Ističe se velika važnost podizanja svijesti ljudi koji mogu svojim utjecajem ili novčanim donacijama pomoći radu SO, kako u sportskim programima tako i svim granama koje obuhvača SO. Program je organizirao ured SO za Europu i Euroazijski dio tako da je na samom seminaru osim nas prisustvovalo još 8 članica:
SO Uzbekistan, SO Malta, SO Rusija, SO Kazahstan, SO Gibraltar, SO Njemačka, SO Belgija i SO Austrija. Naši domačini su se jako potrudili oko nas i da nam pokažu svoj prekrasan grad, nakon cjelodnevnih programa edukacije u večernjim satima su nam organizirali i posjet centru grada i turističkim atrakcijama.
Sportski pozdrav: Tihomir Prusina mag.kin.

DSC_1434 DSC_1620

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Prvenstvo Europe u združenoj odbojci

odbojka1

 

 

 

 

 

 

 

Special olympics 2013 European Basketball and
Unified Voleyball Tournament, Istanbul-Turska, 19.-23. lipnja 2013.,

U Istanbulu-Turska, od 19.-23. lipnja 2013. godine održano je Prvenstvo Europe u organizaciji  Specijalne Olimpijade Turske pod nazivom 2013 European Basketball and Unified Volleyball Tournament tj. sportsko takmičenje u tradicionalnoj košarci i združenoj odbojci. Na natjecanju u združenoj odbojci nastupila je i reprezentacija Hrvatske koju su činili učenici-atlete iz Škole za odgoj i obrazovanje iz Pule i Srednje škole,Centra za odgoj i obrazovanje, Zagreb, Zagorska 14, te po dva pridružena partnera iz svakog od navedenih gradova pod vodstvom nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture navedenih Centara.
Članovi reprezentacije iz Pule bili su učenici Femi Aliu i Manuel Kovačević, te partneri Raul Eci Semulić i Nikola Popović dok su zagrebački dio reprezentacije sačinjavali učenici Filip Borbaš i Dario Fazlović uz partnere Brunu Grgurića i Zvonimira Budju. Voditelji ekipe bili su Višnja Popović, prof. kao trener i Davor Lukačević, prof. kao glavni trener. Vođa Hrvatske delegacije bio je Zdenko Mlakar, dipl.defektolog.
Turnir u združenoj odbojci trajao je od 20.-22. lipnja 2013. Prvi dan igrale su se utakmice divizioniranja na temelju kojih su naknadno složene skupine unutar kojih su bile momčadi sličnih kvaliteta, koje su naknadno razigravale za poredak unutar skupine. Divizioniranje se igralo na dva seta do dvanaest poena bez obzira na ishod istih. Mi smo unutar divizioniranja odigrali dvije nerješene utakmice protiv ekipa Njemačke i Srbije, obje utakmice završile su 1-1 u setovima, te smo na temelju tih rezultata dospjeli u skupinu s ekipama združene odbojke Srbije i Austrije. Najbolje utakmice odigrali smo unutar naše skupine, i uvjerljivo svladali obje ekipe, te to još jednom ponovili u finalnoj utakmici protiv reprezentacije Srbije uz ukupnu set razliku od 6-0 u našu korist. Osim kvalitetne igre vrlo izjednačenih momčadu unutar skupine posebno bih pohvalio i fer i korektno ponašanje svih aktera utakmica te prijateljsko ozračje koje je vladalo oko terena tijekom i nakon odigranih utakmica. Da je to doista bilo tako dokaz su i pohvale koje smo dobili na sastancima trenera, koji su bili svakodnevni, kao i naknadni osvrti na ovaj sportski događaj gdje npr. Gđa. Martha Jo Braycich, Director of media and communication for Special Olimpics Europa/Euroasia na temelju izvještaja piše da smo imali fantastičan unified team, dobro izbalansiran između atleta i partnera u ekipi.
Osim sportskog dijela treba svakako istaknuti i odličnu organizaciju natjecanja od strane domaćina, Specijalne Olimpijade Turske, kvalitetan smještaj unutar sportskog kompleksa Galatasaray, te odličnu organizaciju Svečanosti službenog otvaranja igara kao i zatvaranja istih koje je domaćin organizirao na brodu koji je uz ritmove Turske glazbe lagano klizio Bosporskim kanalom koji dijeli europski od azijskog dijela Istanbula. Puni dojmova zadovoljni i sretni zbog sportskog uspjeha u zagrebačku Zračnu luku Pleso sletjeli smo 23. lipnja 2013.u prijepodnevnim satima.
Zahvaljujemo se svima, posebno čelnim ljudima Specijalne Olimpijade Hrvatske koji su nam omogučili nastup na ovom prestižnom sportskom događaju koji će se trajno urezati u sjećanje naših učenika, njihovih partnera i nas samih.
U Zagrebu, 24. lipnja 2013.                           Višnja Popović, prof. i Davor Lukačević, prof.

odbojka2

 

 

 

 

 

 

 

 

HRVATSKA BOWLING LIGA 1. kolo

liga13a

 

 

 

 

 

 

 

11.06.2013. u bowling klubu West Gate održano je 1. kolo Hrvatske bowling lige za osobe s intelektualnim teškoćama. Ove godine za ligu se prijavilo 15 žena i 36 muških iz 10 ekipa. Atmosfera na natjecanju je bila vesela i dinamična. Između dva okvira bacanja natjecatelji su se mogli odlučiti između disco bowlinga ili šopingiranja po West Gate-u, neki reklo bi se vještiji su uspjeli oboje. Natjecanje je provedeno po pravilima Specijalne olimpijade u organizaciji Športskog društva Specijalni športovi Luč. Ima članak o našem događaju i na stranicama SOI:
http://www.specialolympics.org/SimpleStories/simplestory.aspx?id=27710&LangType=1033

liga13b liga13c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u rolanju

1

 

 

 

 

 

 

 

06.06.2013. ispred West Gate-a održano je Prvenstvo Hrvatske u rolanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Nastupilo je 20 natjecatelja iz 6 ekipa, uglavnom iz Zagreba i Zagrebačke županije. Nešto manje natjecatelja nego prošle godine, ali je bio osjetan napredak u kvaliteti i brzini rolanja. Zanimljivo da je od 20 natjecatelja, 16 bilo cura. Da li to samo znači da su cure vještije u rolanju?

2

 

 

 

 

 

 

 

Konferencija HOO

konferencija1

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani
Dana 03.lipnja 2013. odrzana je konferencija pod nazivom:
Eu Competition policy: State aid for sport, u organizaciji HOO.
Tema Konferencije je politika Europske unije u području zaštite tržišnog natjecanja u dijelu koji se odnosi na financiranje sporta kroz državne potpore, i druga aktualna pitanja iz toga područja.
Gost govornik je bio Folker Hellmund direktor EOC EU Office, koji je nakon uvodnog govora dr.sc. Zlatka Mateše obradio predavanje na zadanu temu.
Prezentacija sa predavanja je objavljena na stranicama HOO:
http://www.hoo.hr/3049-v-konferencija-eu-o-zastiti-trzisnog-natjecanja-vazno-je-razumjeti-pravila-i-postivati-procedure.aspx
Specijalna olimpijada Hrvatske sudjelovala je u radu konferencije.
Sportski pozdrav
Tihomir Prusina mag.kin.

konferencija2

 

 

 

 

 

 

 

PH u biciklizmu

bicikl2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvenstvo Hrvatske održano je u Vrlici 28. i 29. svibnja 2013. godine u organizaciji Centra za rehabilitaciju fra Ante Sekelez. Nastupilo je 30 natjecatelja u dvije discipline: cestovna utrka na 1500 metara i vremensko natjecanje na 200 metara. Ekipa organizatora pod vodstvom profesora Mladena Modrića odradila je odličan posao, a točka na i bilo je dobro vrijeme i prekrasan vrlički krajolik.
Članak o biciklizmu objavljen je i na stranicama Special Olympics International:
http://www.specialolympics.org/Stories/Europe_Eurasia/Stories_From_Europe_Eurasia.aspx

bicikl3 bicikl1 bicikl9 bicikl7bicikl6 bicikl4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u malom nogometu 2013.

nogo1

 

 

 

 

 

 

 

Prvenstvo Hrvatske u malom nogometu i obilježavanje Specijalno olimpijskog europskog nogometnog tjedana 2013. održano je 22. svibnja 2013. u Podsusedu dvorani Sutinska vrela gdje je igralo 8 ekipa raspoređenih u dvije jakosne skupine, dok je u gradskoj dvorani u Zaprešiću snage odmjerlo 12 ekipa podijelnjenih u tri jakosne skupine. Ekipe su bile izjednačene i dosta utakmica odlučeno je izvođenjem sedmeraca.
Rezultati Zaprešić:
1. skupina
1. Zajezda
2. Rudolf Steiner
3. Ozalj
4. Tomislav Špoljar
2. skupina
1. Velika Gorica
2. Egida 1
3. Mura
4. Krug
3. skupina
1. Luč
2. Sunčev sjaj
3. Egida 2
4. Stančić
Rezultati Podsused:
1. skupina
1. Zagorska
2. Zagreb 1
3. Lug
4. Šubičevac
2. skupina
1. Tuškanac
2. Dubrava
3. Prekrižje
4. Zagreb 2

nogo3 nogo4 nogo6 nogo7 nogo8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUNfittnes

funf1

 

 

 

 

 

Belgija, Gent, 26 i 27 travnja 2013. sudjelovao sam na treningu (seminaru) za Funfitness.
Seminar je vodio Tine Kovačić (regional Clinical Director) – SO Slovenija
Na seminaru su bili nacionalni direktori zdravstvenog programa:
Tina Baetens – Special Olympics Belgium
Lotte Enkelaar – Special Olympics Netherlands
Ruud van Wijck – Special Olympics Netherlands
Željko Libjak – Special Olympics Croatia
Nakon okupljanja i upoznavanja slijedio je teoretski dio predavanja, od 13.30 do 18.00. sati. Potom smo imali praktični dio, gdje smo vježbali pravilan način izvođenja vježbi i mjerenja koja se koriste u FUNfitessu. Svatko od nas dobio je grupu volontera (studenata) koje je trebao upoznati s načinom tehnike mjerenja i kako komunicirati sa sportašima tijekom testiranja. Nakon priprema pridružili su nam se sportaši SO Belgije s kojima smo proveli testiranje za FUNfitness.
Željko Libjak

funf3 funf4 funf5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u atletici

U Daruvaru je 25. i 26. travnja održano PH u atletici.
Nastupilo je ukupno 30 atletičara iz 7 ustanova.
Natjecanje je odlično organizirano i uspješno provedeno.
Rezultati:
PH Atletika 2013

Međunarodni susreti (OPRS)

oprs4

 

 

 

 

 

 

 

Centar Fortica je bio pozvan na 1.otvoreno prvenstvo sportskog saveza MENERALI Republike Srpske u atletici (OPRS-a) koje se održavalo od 27.04.-29.04.2013.god u Banjoj Luci. Organizatori prvenstva bili su Sportski savez Menerali RS i partner  Centar “Zaštiti me” Banja Luka. Natjecanje se održalo na atletskom dijelu stadiona FK “BORAC”.
Naš Centar je imao tri natjecatelja u disciplini bacanja loptice, u čemu smo osvojili tri odličja; jednu srebrnu i jednu brončanu medalju u kategoriji seniora te jednu brončanu u kategoriji juniora.
Susreti su održani u izuzetno prijateljskom i sportskom ozračju, pri čemu su organizatori-domaćini vrhunski odradio organizaciju susreta.

oprs1 oprs2 oprs3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u brzom i umjetničkom klizanju

klizanje113

 

 

 

 

 

 

PH u brzom i umjetničkom klizanju održano je u Zagrebu održano je 17.04.2013.

3.PRVENSTVO HRVATSKE U BRZOM I UMJETNIČKOM KLIZANJU OSOBA SA IT

klizanje213 klizanje313

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u bowlingu

bow4

 

 

 

 

 

 

Na Prvenstvu Hrvatske u bowlingu za osobe s intelektualnim teškoćama održanom u Bowling Clubu West Gate u Jablanovcu nastupile su 42 natjecateljice i 79 natjecatelja. Uz Zagreb, Split je kao grad bio najbrojniji po broju ekipa koje su odmjerile svoje snage na državnom prvenstvu, a naravno ni uspjeh nije izostao. Svoje predstavnike imali su svi djelovi Hrvatske. Ekipe su došle iz Vinkovaca, Koprivnice, Daruvara, Zajezde, Varaždina, Pule, Kaštela, Dubrovnika i Vrlike, ukupno 24 ekipe. Zahvaljujemo se svim trenerima na dobroj pripremi športaša što su potvrdili i dobri rezultati.

bow5 bow3 bow2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u alpskom skijanju

PH u alpskom skijanju održano je 14.03.2013. na Sljemenu.

Savjetovanje

sav2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama održano je od 11. do 13. ožujka 2013. godine u Tuheljskim Toplicama. Organizator stručnog usavršavanja bilo je Športsko društvo Specijalni športovi “Luč”.
Program savjetovanja:
Tatjana Trošt Bobić, dr.sc.:
Kineziterapija kod osoba s intelektualnim teškoćama
Miljenko Gaćina, prof.:
Specijalne olimpijske ljetne igre
Jasna Lesički, dipl. soc. radnica:
Deinstitucionalizacija i kineziterapija
Franjo Horvat, prof. i Vlado Strbad, prof.:
Specijalne olimpijske zimske igre
Željko Libjak, prof.:
Zdravstveni program u Specijalnoj olimpijadi
Vlado Strbad, prof.:
Floorball
Sve teme su bile odraz sadašnjeg trenutka i zbivanja u društvu i Specijalnoj olimpijadi.
Stručno povjerenstvo predložilo je usvajanje zaključka sa stručnog savjetovanja, koji je jednoglasno usvojen.
Zaključak glasi: U suradnji s Kineziloškim fakultetom osigurati ćemo predavača i za sljedeće savjetovanje, a svaki polaznik će imati jedno mini predavanje gdje će izložiti svoja iskustva iz prakse (iz svoje uže specijalizacije) za koja saznanja smatra da je potrebno podijeliti sa ostalim polaznicima. U smislu širenja novih sportova za osobe s intelektualnim teškoćama za foorball će se održati praktična radionica.
Športsko društvo Specijalni športovi Luč
Voditelj savjetovanja: Franjo Horvat, prof.

sav1

 

 

 

 

 

 

PH u skijaškom trčanju 2013.

ski-trčanje-1

 

 

 

 

 

 

 

Na 2. Prvenstvu Hrvatske u skijaškom trčanju za osobe s intelektualnim teškoćama koje je održano 25.-26.02.2013. u Delnicama, u organizaciji Doma za djecu i mladež Tuškanac, nastupilo je dvadesetsedam natjecatelja. Natjecalo se u disciplinama 50m i 500m. Natjecanje je organizirano po pravilima Specijalne olimpijade i organizatora utrke. Staza je bila jako dobro pripremljena. Vremenski uvjeti su bili dobri, a natjecatelji raspoloženi za natjecanje. U ime organizatora, zahvaljujem se svim natjecateljima i trenerima na sudjelovanju i nadam se da se vidimo i sljedeće godine u još većem broju.
Koordinator za skijaško trčanje:
Ivan Brigić, prof.

ski-trčanje-2 ski-trčanje-3 ski-trčanje-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PH u trčanju na krpljama

krplje-1

 

 

 

 

 

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama održano je 25. i 26. veljače 2013. u Delnicama na gradskom igralištu. Natjecanje je završilo 38 natjecatelja od 42 prijavljena, 22 natjecatelja i 16 natjecateljica. Natjecanje je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč po pravilima Specijalne olimpijade, a natjecatelji su odmjerili snage u disciplini trčanja na 100 metara. Zahvaljujući  razumijevanju dogradonačelnice Maje Kezele grad Delnice je uredio i stazu za trčanje na krpljama. Odmah po završetku natjecanja u trčanju na krpljama počelo je natjecanje u skijaškom trčanju na kružnoj stazi na istok lokaciji. Vrijeme je bilo odlično, bez padavina i uz dosta sunca.

krplje-2 krplje3 krplje5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specijalne zimske olimpijske igre, PyeongChang, Koreja 2013.

21

 

 

 

 

Dragi članovi,  prijatelji, suradnici i podupiratelji sportaša Specijalne olimpijade Hrvatske!

Netom iza nas su još jedne nadasve uspješne olimpijske igre, koje smo u odnosu na prethodne nadmašili i brojnošću naše reprezentacije, ali i uspjesima  koje smo dosada ostvarivali.

Naša izabrana vrsta od 17 sportaša i 8 trenera i voditelja, boravila je dugih četrnaest dana u veoma dalekoj Južnoj Koreji, u pokrajini Pyeong Chang, na borilištima zimskih olimpijskih sportova.

Prva tri dana, uoči početka Igara,  proveli smo u lijepom budističkom hramu, gdje smo se kroz prilagodbu na nove okolnosti koje nas očekuju upoznavali s novom kulturom, vjerom i tradicijom. Bila su to za sve nas lijepe i korisne spoznaje, a neke i naročito neobične i pamtljive, poput nepoznate hrane ili  spavanja na podu.

Otvorenje službenog dijela Igara, iako umorni od dugotrajnog puta i još neprilagođeni na nama nepoznate uvjete, dočekali smo s nestrpljenjem. Blago nezadovoljstvo neprikladnim smještajem i hranom na koju nismo navikli, zasjenila su lijepo uređena skijališta i dvorane za klizanje, gdje su naši natjecatelji s trenerima provodili najveći dio dana.

Kvalifikacijske utrke pa finalne borbe, i tim slijedom punih sedam dana. Sve veći umor i poneka ozljeda nisu nas ometale jer je svakim danom broj osvojenih odličja bivao sve veći.

Nekoliko sati prije povratka kućama, završile su zadnje slalomske utrke i tada smo mogli prebrojati sve naše medalje: 10 ZLATNIH, 9 SREBRNIH I 8 BRONČANIH !!!

Emotivan doček dostojan trofejnih olimpijaca u VIP salonu zagrebačke zračne luke priredili su nam Vlada Republike Hrvatske na čelu sa Potpredsjednicom Vlade i Ministricom socijalne politike i mladih, gđom Milankom Opačić, Hrvatski olimpijski odbor sa Potpredsjednicom gđom Moranom Paliković Gruden, te mnogobrojni roditelji i članovi obitelji, prijatelji, kolege i naši navijači. Hvala im svima na čestitkama i dirljivom susretu!

Odlazak na ove igre i sami boravak je bio vrlo zahtjevan, iz kojega ga god kuta sagledali : veliki broj natjecatelja i trenera, velika udaljenost i skupe avionske karte, dobava odgovarajuće opreme, dugi i naporan put ( trideset sati u svakom smjeru), boravak i prilagodba na potpuno nepoznate uvjete, na vremensku razliku, hladnoću i još mnogo toga.

Sa velikim zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo sve ove prepreke više nego uspješno savladali. Stoga se ovdje još jednom iskreno zahvaljujem svim sportašima na izvanrednim uspjesima koje su ostvarili, ali i na primjernom ponašanju i predstavljanju naše zemlje i Specijalne olimpijade Hrvatske. Zahvaljujem se i njihovim trenerima koji su ih dobro pripremili i preuzeli ogromnu odgovornost voditi ih na tako daleki put,ali i svim stručnim radnicima u našim ustanovama i udrugama socijalne skrbi iz područja brige o osobama s intelektualnim teškoćama, koji sustavnim radom pokazuju da je ovo zajednički uspjeh i našeg sustava socijalne skrbi.

Istom se želim zahvaliti i svima koji su nam financijski pomogli u kupnji avionskih karata, opreme i putnog osiguranja, ponajprije Ministarstvu socijalne politike i mladih koje je izdvojilo 180.000,00 kuna,  Janaf-u d.d. sa 40.000,00 kuna, Crvenom križu grada Zagreba sa 15.000,00 kuna, i pojedincima koji su sudjelovali u skladu sa svojim mogućnostima.

Nadamo se vašoj  pažnji i u idućim važnim natjecanjima, uz naše obećanje da ćemo opravdati povjerenje koje ste nam ukazali.

S poštovanjem, uz pozdrav,
Zdenko Mlakar, dipl. def
Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske

05.02.2013.
Danas su na programu jos samo finala u slalomu. Ocekuju se medalje.

04.02.2013.

NE ZNAMO KAMO S MEDALJAMA

Skijasko trcanje:

Stjepan Skrinjug Gradiski (lijevo)
Ivan Brigic – izbornik (sredina)                             Stjepan slavi osvajanje
Maja Sever (desno) 1 km – 2.mj.                                 srebra na 1 km

Nordijsko Stjepan2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brzo klizanje:

Kratko izvješce sa natjecanju u brzom klizanju na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama: Ekipu brzih klizaca cine dvoje natjecatelja; Petar Kalks i Melita Golub i natjecu se u 2 discipline , 111 i 333 metra na kratkim stazama. Melita je u obje kvalifikacijske trke bila odlicna sto je u finalu rezultiralo s dvije osvojene medalje. Srebrnom na 111 m i zlatnom na 333 m. Petar je u finalu na 111  m diskvalificiran ali je zato u utrci na 333 metra bio odlican i u vrlo jakoj skupini zauzeo 2. mjesto. Tom je medaljom skinuo teret nastupa nakon nesretne diskvalifikacije. Vrlo sam zadovoljan nastupom klizaca jer smo se pri odlasku nadali osvajanju barem dviju medalja što veceg sjaja .
Trener klizaca Vlado Strbad

Umjetnicko klizanje:
Natjecatelj Ivan Babin je nastupio na kvalifikacijama i na zavrsnom natjecanju u nivou 1, posto je nas Ivan show men sarmirao je suce i publiku, u zavrsnom natjecanju je poboljsao tehnicku izvedbi i umjetnicki dojam i zauzeo izvrsno 6. mjesto ( osvojio je bolje ocijene nego na prosloj olimpijadi ). Naj vaznija je stvar da je Ivan stvarno uzivao u cijelom toku natjecanja. Ponosni trener Tihomir Prusina

Ivan Babin u akciji               Olimpijski plamen
03.02.2013.

JOS JEDAN USPJESAN DAN

Alpsko skijanje

Elvira Sobak                        Josip Sever                       Stjepan Mirenic
Veleslalom – 3. mjesto         Veleslalom – 2. mjesto         Veleslalom – 1. mjesto
       
Davorka Sostaric
Veleslalom – 1. mjesto
   

Trcanje na krpljama

Vesna Vajdic                     Roko Vrancic                         Matija Frkin
200 metara – 3. mjesto           200 m – 2. mjesto                  200 m – 1. mjesto
Skijasko trcanje:

Maja Sever
500 m – 3. mjesto
 

Brigic Ivan, Izbornik za skijasko trcanje:
Danas su u skijaskom trcanju, na ZOI u Peongchangu, odrzane finalne utrke na 100m i 500m. U jucerasnjoj utrci na 50m Kreso Zalig je osvojio zlatnu medalju. Kreso je svojom neposrednoscu i jednostavnoscu osvojio i simpatije gledatelja i simpatizera specijalne olimpijade. U danasnjoj utrci na 100m osvojio je 5.mjesto. Maja Sever je u utrci na 500m osvojila broncanu medalju, a Stjepan Skrinjug Gradiski 4.mjesto, ostvarivsi svoj najbolji osobni rezultat. Nazalost, zbog ozljede palca na desnoj nozi, nije nastupila Katarina Faget koja je jutros bila na lijecnickom pregledu. Ozljeda je sanirana i Katarina se osjeca dobro. Nazalost, nece moci nastupiti ni na sutrasnjoj utrci na 1000m. Katarina je nositeljica zlatnog odlicja s naseg nacionalnog prvenstva u skijaskom trcanju pa je njezin izostanak veliki gubitak za nasu ekipu.

 

02.02.2013.

PRVE MEDALJE

Trcanje na krpljama
Vesna Vajdić 100 metara 1. mjesto – zlatna olimpijska medalja
Jasmina Sabic                 Trkaci na krpljama
100 m – 3. mjesto

Skijasko trcanje

Kreso Zalig                   Nordijska ekipa SOH
50 m – 1. mjesto

Alpsko skijanje

VJEKOSLAV POZGAJ                  Osvajaci medalja
Super G – 1. mjesto                           Super G          

       

   DAVORKA SOSTARIC            STJEPAN MIRENIC            ELVIRA SOBAK
Super G – 2. mjesto              Super G – 1. mjesto           Super G – 3. mjesto
             
01.02.2013.
Zbog kise odgodena sva natjecanja na otvorenom. To su nasi sportasi iskoristili za obilazak zdravstvenog programa.

31.01.2013.
Izvještaj s kvalifikacijskog treninga za SUPER G.
Danas je održan kvalifikacijski trening za Super G. Vozila su se dva laufa. Za SO Hrvatske nastupali su sljedeči natjecatelji:
1. Elvira Sobak
2. Davorka Šoštarić
3. Stjepan Mirenić
4. Vjekoslav Požgaj
5. Ivan Ovčarićek
6. Josip Sever
Svi su se kvalificirali u finale koje će se održati 01.02.2013.
Treneri: Ivan Novak i Željko Libjak

Sa terena za trcanje na krpljama javio se glavni trener Dujo Vrancic:
Nasi reprezentativci Jasmina, Vesna, Matija i Roko odlicno su odradili kvalifikacijske utrke. Sada nas ocekuje kvalifikacije u stafeti 4 x 100 metara i finalne utrke na 100, 200 metara i stafeti 4 x 100 metara.
Izvjesce glavnog trenera Ivana Brigica s terena za nordijsko skijanje:
Na natjecanju u skijaskom trcanju na ZOI Specijalne olimpijade u Pyeongchangu u Juznoj Koreji, za hrvatsku reprezentaciju nastupili su sljedeci natjecatelji: Kreso Zalig na 50m i 100m; Stjepan Skrinjug Gradiski na 500m i 1000m; Maja Sever na 500m i 1000m te Katarina Faget na 500m i 1000m klasicnim stilom. Svi natjecatelji su uspjesno prosli kvalifikacije i nestrpljivo iscekuju finalne utrke.

29.01.2013.
Sa ceremonije otvaranja:

27.01.201.
Specijalne olimpijce Hrvatske ugostili su u budističkom hramu i upoznali ih s novom kulturom.

25.01.2013.
Nacionalna vrsta Specijalne olimpijade Hrvatske stigla u Seoul kasno popodne po lokalnom vremenu, trenutno u fazi privikavanja.
24.01.2013.
Hrvatsku vrstu u zagrebačkoj zračnoj luci ispratila je i potpredsjednica vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih gospođa Milanka Opačić.

18.01.2013.
Poštovani,

slobodan sam Vas zamoliti za pomoć u vidu medijske  potpore programima Specijalne olimpijade Hrvatske, te ukratko predstaviti naš slijedeći program.

Specijalna olimpijada je svjetski športski olimpijski pokret koji okuplja osobe s intelektualnim oštećenjima iz 180 zemalja svijeta. Punopravni je član i Specijalna olimpijada Hrvatske, čiji športaši više od 20 godina aktivno sudjeluju u mnogim europskim i svjetskim natjecanjima. Specijalna olimpijada Hrvatske je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora. Okuplja preko 500 natjecatelja – športaša –  djece, mladih i odraslih osoba s raznim stupnjevima intelektualnih oštećenja iz četrdesetak ustanova socijalne skrbi i udruga, s područja čitave Hrvatske. Godišnje se održi petnaestak državnih prvenstava u ljetnim i zimskim olimpijskim športovima.

Rad našeg nacionalnog saveza s pozornošću se prati u sjedištu europske organizacije u Bruxellesu, kao odraz općenite sustavne skrbi o osobama s posebnim potrebama.

Idućih dana, od 25. siječnja do 6. veljače 2013., u Južnoj Koreji, u planinskoj pokrajini Pyong Chang,  održavaju se Zimske olimpijske igre Specijalne olimpijade, najveći športski događaj u svijetu ove godine. Na igrama sudjeluje preko 2000 športaša s intelektualnim oštećenjima i 500 njihovih trenera i voditelja iz 140 zemalja svijeta.

Našoj zemlji dodijeljena je kvota od 25 članova – 17 natjecatelja i 8 trenera i voditelja. Športaši dolaze iz ustanova socijalne skrbi i udruga: Centra za rehabilitaciju Zagreb, Centra Prekrižje, Centra Stančić, Centra Velika Gorica, Doma za djecu i mladež Tuškanac i udruge Luč iz Zaprešića., a natjecati će se u alpskom i nordijskom skijanju, brzom i umjetničkom klizanju te krpljanju.

Odlazak športaša s intelektualnim teškoćama na ovo važno svjetsko natjecanje omogućili su financijskom potporom u prvom redu Ministarstvo socijalne politike i mladih, Hrvatski olimpijski odbor, Janaf i Crveni križ grada Zagreba.

Polazak naše vrste je u četvrtak, 24. siječnja  u 11.00 sati  iz zračne luke Pleso.

Povratak u Zagreb je 6. veljače u  13.30 sati, također u zračnu luku Pleso.

«..Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju…»

Uz ovaj međunarodni slogan Specijalne olimpijade dozvolite mi istaknuti da naši natjecatelji, unatoč ozbiljnim  intelektualnim teškoćama ulažu iznimne napore da bi u svojoj disciplini bili uspješni.  Odlazak na ovako veliko svjetsko natjecanje njihov je životni uspjeh i san, tim više što dio  njih dolazi iz narušenih obiteljskih i teških socijalnih okolnosti.

Stoga Vas ljubezno molim da u svojim medijima popratite ove hrabre športaše i njihovo veliko svjetsko nadmetanje, te time jasno poduprete nastojanja osoba s posebnim potrebama za njihovom punopravnom integracijom u društvo.

U ime svih naših športaša s intelektualnim teškoćama, njihovih trenera i voditelja, srdačno zahvaljujem na Vašem razumijevanju.

S poštovanjem, uz pozdrav,

Zdenko Mlakar, dipl. def.
Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske
0911 278 – 214
Zagreb, 18. siječnja 2013.