2011.

SO Europski skijaški kup Austrija 2011.

Na skijaškom kupu Austrija 2011. sudjelovalo je 8 zemalja. Došle su športašice i športaši iz Austrije, Slovačke, Finske, Njemačke, Monaka, Francuske, Rumunjske i Hrvatske s ukupno prko 90 natjecateljica i natjecatelja. Iako je bilo problema sa snjegom sve utrke su održane. Naši su nastupili u početnoj i naprednoj skupini. Osvojili smo ukupno 12 medalja. Osim dobrih rezultata naših natjecatelja također se isplatilo doći zbog tehničih noviteta. Predstavljena je nova generacija pancerica za naše športaše (mogle su se isprobati i nabaviti po pristupačnoj cijeni). Prateći naš rad, rezultate na natjecanju i tehniku natjecatelja stručno povjerenstvo SO Europa / Eurazija kazalo je da postoji mogućnost da nam povećaju kvotu za 2 napredna natjecatelja za Koreju 2013. što bi bilo veliko priznanje našem trudu.
Rezultati:
Slalom:
Skupina 1:
Josip Sever Tuškanac 1. mjesto
Vjekoslav Požgaj Tuškanac 2. mjesto
Skupina 2:
Roko Vrančić Luč 2. mjesto
Stjepan Mirenić Velika Gorica 3. mjesto
Veleslalom:
Skupina 1:
Ivan Ovčariček Tuškanac 3. mjesto
Skupina 2:
Krešo Žalig Stančić 3. mjesto
Super G:
Matija Frkin Luč 1. mjesto
Goran Omerović Luč 2. mjesto
Žene:
Slalom:
Maja Sever Tuškanac 1. mjesto
Davorka Šoštarić Tuškanac 3. mjesto
Veleslalom
Valentina Šobak Tuškanac 1. mjesto
Gordana Frkin Luč 3. Mjesto

Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu

Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu za osobe s intelektualnim teškoćama održano je u četvrtak,01.12.2011. godine u Sportskoj dvorani Srednje škole u Koprivnici uz sudjelovanje 47 natjecatelja iz 16 klubova prema  pravilima Specijalne olimpijade Hrvatske.

Natjecanje je organizirala Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica uz sponzorstvo Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke Županije i Podravke, volontera iz STK „Podravka“,  STK „Koprivnica“, mladeži SDP-a, i Udruge za osobe s invaliditetom „Bolje sutra“. Natjecalo se na 8 stolova i natjecanje je prošlo bez ikakvih problema.
Natjecalo se u dvije skupine:
pojedinačno žene – ukupno 12 natjecateljica
pojedinačno muški – ukupno 35 natjecatelja
Prvenstvo je svečano otvorio Dražen Pros, zamjenik gradonačelnika Koprivnice. Zamjenik
gradonačelnika svim sudionicima današnjeg natjecanja zaželio je puno sportskog uspjeha te poručio da nas upravo sport uči onom najbitnijem u životu, a to je prijateljstvu, poštivanju i toleranciji. Nakon svečanog otvorenja prvenstva zamjenik gradonačelnika odigrao je jedan set stolnog tenisa sa članom kluba „Latica“. Nadamo se da se i na godinu
vidimo opet u Koprivnici. Zahvaljujemo se svim natjecateljima i trenerima na sudjelovanju.
Izbornik za stolni tenis:
Silvija Kovač

SO Europski tjedan košarke

Za vrijeme Europskog tjedna košarke 24 utakmice Eurolige biti će posvećene Specijalnoj olimpijadi. Tim događanjima priključili su se i naši športaši 24.11.2011. u 21.00 sat na utakmici KK Zagreb i Brose Baskets u Areni Zagreb.

1. Združeni malonogometni turnir

Prvi malonogometni združeni turnir održan je 03.11.2011. u Zaprešiću u gradskoj dvorani.

Turnir je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske i Special olympics Europe/Eurasia koja je jako zainteresirana za združeni oblik natjecanja te za to daje i novčanu potporu.
Sudjelovalo je devet ekipa (šest igrača + golman) a u svakoj ekipi su igrali po dva partnera iz Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića kojima se ovim putem zahvaljujemo na ponovnoj suradnji. natjecalo se u tri jakosne skupine i ekipe su zabilježile ove rezultate.
Skupina 1:
1. Prekrižje
2. Luč + Stančić
3. Egida

Skupina 2:
1. Zajezdaa
2. Rudolf Steiner
3. Velika Gorica

Skupina 3:
1. Lug
2. Tuškanac
3. Dubrava

Nakon održanog turnira natjecatelji su se okrijepili pizzama i sokovima nakon čega je krenulo svečano proglašenje pobjednika te podjela zasluženih pehara ekipama. Pehare je podijelio Zdenko Mlakar predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske te održao završnu riječ i zatvorio turnir.

Dujo Vrančić
Nogometni izbornik SOH

10. Prvenstvo Hrvatske u plivanju

Dana 18. i 19. listopada održano je 10. Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Natjecanje se održalo na bazenu Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama. Sudjelovale su 122 natjecateljice i natjecatelja iz 27 ekipa iz cijele Hrvatske. Natjecalo se u disciplinama:
25, 50 i 100 metara slobodno
25 i 50 metara prsno
25 i 50 metara leđno za žene i muškarce.
Natjecanje su organizirali Športsko društvo Specijalni športovi Luč i Centar za rehabilitaciju Stančić po pravilima Specijalne olimpijade i pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske. Ovo jubilarno natjecanje otvorio je gospodin prof.dr.sc. Igor Jukić dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok su medalje svečano uručili gospodin Damir Tomljenović dožupan Zagrebačke županije, Dubravko Šimenc, Mario Ančić i Zdenko Mlakar predsjednik SOH.
Lijepo druženje uz fer i športsko nadmetanje s pozdravom vidimo se dogodine u isto vrijeme i na istom mjestu.

1. Prvenstvo Hrvatske u rolanju

1. Prvenstvo Hrvatske u rolanju održano je 04. listopada 2011. u Zaprešiću na igralištu Srednje škole ban Josip Jelačić. Uz pomoć Mateka Zirduma i American Donuta nakon zahtjevnog natjecanja svi natjecatelji i treneri uspješno su popravljali masu ukusnim sendvičima i krafnama.

 

Svi natjecatelji pokazali su zavidno umjeće, a nastupile su ekipe:
Doma za djecu i mladež Tuškanac
Dnevnog centra za rehabilitaciju Egida
Centra za rehabilitaciju Stančić
i domačina Športskog društva Specijalni športovi Luč
naravno uz pomoč volontera učenika Srednje škole ban Josip Jelačić.
Natjecanje je otvorio predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske gospodin Zdenko Mlakar.
Izbornik za rolanje:
Dujo Vrančić

5. Prvenstvo Hrvatske u odbojci

Na 5. Prvenstvu Hrvatske u odbojci, u srijedu 28. rujna 2011. na Tuškancu, nastupile su sljedeće ekipe:

  1. Centar za rehabilitaciju Zagreb
  2. Centar za odgoj i obrazovanje Lug.
  3. Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Stančić
    i Športsko društvo Specijlni športovi Luč (kao jedna ekipa).
  4. Centar za odgoj i obrazovanje Zagorska (dvije ekipe).
  5. Dom za djecu i mladež Tuškanac.
  6. Dnevni centar za rehabilitaciju i radnu terapiju Egida (dvije ekipe)
  7. Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje

Za vrijeme službenog otvaranja Prvenstva prisjetili smo se života i rada Eunice Kennedy Shriver, osnivačice i počasne predsjednice Specijalne olimpijade i onoga što nam je ostavila kao misiju: Osigurati tijekom cijele godine natjecanja i treninge u različitim olimpijskim sportovima za djecu i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, dajući im kontinuiranu mogućnost razvoja njihovih fizičkih sposobnosti, kao i mogućnost da dožive radost, iskažu hrabrost i sudjeluju u dijeljenju darova, vještina i prijateljstva sa svojim obiteljima, drugim natjecateljima i članovima društva.
U dogovoru s trenerima, s obzirom da je kvaliteta ekipa od prije bila poznata, dogovorili smo preliminarni „divisionig“.Ekipe su bile podijeljene u tri skupine. Igralo se prema pravilima Specijalne olimpijade. Svi natjecatelji su bili iz ustanova ili udruga socijalne skrbi.
Ovo je njihov poredak:
POREDAK:
Skupina: Djevojke:                      Skupina: Mladići Skupina: Veterani+

1. Dom Tuškanac                   1. Centar Lug                            1.Centar Zagreb
2. CentarZagorska                2.Centar Zagorska                 2. Centar Stančić + Luč
3. Centar Egida                    3. CentarPrekrižje                    3. Centar Egida

Natjecanje je proteklo u fer i športskom ozračju. Organizatori su osigurali hranu, piće i lijepo vrijeme, a sve ostalo se događalo u igri i prijateljstvu.
Izbornik za odbojku:
Ivan Brigić, prof.

Proslava 20 godina HOO-a

Poštovani,
pridružite se proslavi 20. godišnjice HOO-a 10. rujna 2011. od 10 do 14 sati na RŠC Jarun.
Ovdje možete pogledati program:  20 godina HOO-a_program
Ovim putem pozivamo sve naše članove i ostale zainteresirane da se pridruže proslavi u kojoj će sudjelovati brojni nacionalni športski savezi, škole i športski vrtići. Nadamo se da ćete uživati u ponuđenim sadržajima.
Unaprijed zahvaljujemo i veselimo se vašem dolasku!

13. Specijalne olimpijske svjetske ljetne igre Atena 2011.

XIII. SVJETSKE LJETNE OLIMPIJSKE IGRE – ATENA – 25. LIPNJA – 4. SRPNJA 2011.

Proteklih dana, od 19. lipnja do 5. srpnja u Ateni su se održavale Ljetne olimpijske igre Specijalne olimpijade, najveći športski događaj u svijetu ove godine. Na igrama je sudjelovalo 7 500 športaša s intelektualnim oštećenjima i 2 500 njihovih trenera i voditelja iz 174 zemlje svijeta, 25 000 volontera iz Grčke i svijeta te oko 20 000 članova obitelji natjecatelja.

Našoj zemlji dodijeljena je kvota od 28 članova – 20 natjecatelja i 8 trenera i voditelja. Športaši su iz ustanova socijalne skrbi i udruga iz Zajezde, Osijeka, Koprivnice, Splita, Stančića, Zaprešića i Zagreba, a natjecali su se u atletici, kuglanju, stolnom tenisu i ženskom nogometu.
Ukupni troškovi odlaska na ljetne olimpijske igre u Atenu iznose cca 150.000,00 kuna, u što su uključeni elementarni troškovi: avionske karte i športska oprema, te skromni džeparac za natjecatelje ( 10 – ak eura po osobi dnevno). Ovaj novac osiguran je djelomično iz skromnog ali redovitog proračuna Hrvatskog olimpijskog odbora, odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, pojedinih Centara za socijalnu skrb te donatora.
Naša je vrsta krenula iz Zagreba 19. lipnja letom iz Zagreba preko Dubrovnika do Atene. Istoga dana, pa sve do početka Igara, bili smo smješteni na poznatom turističkom odredištu – gradiću Chalkidi na otoku Eviu. Četiri dana predviđena za prilagodbu i treninge obilježili su domaćini svojom iznimnom pažnjom i gostoprimstvom, upoznavajući nas sa svojim bogatim kulturnim nasljeđem.
U isto tako lijepom sjećanju ostaje nam i osoblje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ateni, na čelu sa veleposlanicom Vesnom Cvjetković. U svakodnevnim kontaktima bili su nam uvijek na usluzi i prijateljskom druženju, a povodom Dana državnosti bili smo gosti u Veleposlanstvu na svečanom prijemu.
Igre su započele 25. lipnja spektakularnom i atraktivnom ceremonijom otvaranja, pred 50 000 ak tisuća gledatelja. Idući dani bili su za naše natjecatelje, kao i trenere i voditelje prilično naporni, ponajprije zbog zahtjevnog ritma natjecanja i često neprilagođene satnice. Dodatne teškoće stvarali su svima ozbiljni organizacijski propusti, ponajprije u smislu prijevoza na udaljena borilišta, organizacije prehrane i smještaja.
Osim po teškoćama u prometu i blokadi centra grada, generalni štrajk i nasiln demonstracije gotovo i nismo osjetili. Sigurnost svih nas bila je neupitna, ponajprije zbog danonoćne nazočnosti policije i vojske, dobro opremljene i naoružane.
Ovim problemima unatoč, kao i velikom umoru te ponekim ozljedama, naše je športaše vodila želja za uspjehom, što se većini i dogodilo. Okitili su se sa 12 medalja u sva 4 sporta, – 3 zlatne, 2 srebrne i 7 brončanih. Sjaj ovih odličja, srčana i poštena nadmetanja naših mladih i odraslih osoba s intelektualnim oštećenjima je neupitan.
Ipak, sa sigurnošću možemo reći da je puno značajniji sjaj od medalja onaj sjaj u srcima i sjećanjima svih nas. Svi naši športaši postali su pobjednici samim svojim dolaskom na ovo veliko svjetsko nadmetanje i druženje, u kojem nije bio na prvom mjestu rezultat, već prijateljstvo, druženje, jednakost.
Za hrvatsku vrstu ove su igre prošle iznimno dobro, zbog životnog iskustva za naše natjecatelje, zbog njihovih rezultata na borilištima ali i u svim drugim situacijama gdje su pristojno predstavljali našu zemlju. Najvažnije od svega je da smo se svi zdravi i sretni vratili svojim domovima.
I ovdje svim športašima od srca čestitam na njihovom držanju i uspjehu, isto tako i trenerima i voditeljima, koji su ih vrlo dobro pripremili, ali i preuzeli ogromnu odgovornost.
Zahvaljujem
i svima koji su nam pomogli, – novčano, uslugom, savjetom. Bez svih Vas hrvatske vrste na ovim igrama ne bi bilo.

S poštovanjem, uz pozdrav,
Zdenko Mlakar, dipl. def
Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske

Bronca:
Bowling:
Roko Vrančić – pojedinačno muški
Matija Frkin i Roko Vrančić – parovi muški
Gordana Frkin – pojedinačno žene
Stolni tenis:
Nataša Zamljačanec – Plahinek pojedinačno žene
Siniša Zidar i Nataša Zamljačeanec – Plahinek mješoviti parovi
Atletika:
Lucija Čelić – 800 metara žene
Slavica Krstić – 200 metara žene
Srebro:
Atletika:
Mate Ramić 100 i 200 metara muški
Zlato:
Hrvatska ženska nogometna ekipa
Atletika:
Slavica Krstić – 100 metara žene
Štafeta 4 x 100 metara u sastavu: Ante Medić, Mate Ramić, Lucija Čelić i Slavica Krstić

1. Državni susreti MATP-a

Dana 25. svibnja 2011. godine u Sportskoj dvorani u Kraljevici održani su 1. Državni susreti MATP-a, u organizaciji PGŽ Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Primorsko-goranske županije te Grada Kraljevice.
Susretu su nazočili i uvaženi gosti: predsjednik SOH-a g. Zdenko Mlakar, ispred Primorsko-goranske županije gđa. Iva Josipović, Pravobraniteljica za invalide RH gđa. Anka Slonjšak, gradonačelnik Grada Kraljevice g. Josip Turina, ispred Saveza sportova osoba s invaliditetom PGŽ g. Miljenko Mišljenović te u svojstvu domaćina susreta, ravnateljica Centra Fortica dr.Ankica Šajbić-Šukunda. U svojim pozdravnim govorima svi gosti su izrazili zadovoljstvo i pozdravili susrete, a posebno natjecatelje koji su došli iz svih djelova države kako bi pokazali koliko mogu postići u odabranim sportskim disciplinama, ali i pokazati snagu svoga duha. Nakon intonacije državne himne, jedan od najmlađih sudionika susreta Pavao Pavičić, službenom prisegom MATP-a otvorio je susrete.
Sudionici susreta su bili svrstani u 17 ekipa:
– Centar za rehabilitaciju Stančić;
– Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark;
– Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači;
– Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka;
– Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava;
– Dom za djecu i mladež  Oštro Kraljevica;
– Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac;
– Centar za rehabilitaciju Ozalj;
– Centar za rehabilitaciju Varaždin;
– Dom za djecu,mladež i odrasle osobe s CP i druguim posebnim potrebama Pula;
– Udruga CP Rijeka;
– Centar za rehabilitaciju Rijeka;
– Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka-ispostava Fortica;
– PGŽ Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica;
– Udruga invalida Grada Crikvenice;
– Dječji vrtić Rijeka (CPO Krnjevo i Turnić);
– Udruga „Srce“ Rijeka.
Susret je u potpunjen i zabavnim  programom koji su za sudionike pripremili učenici lokalnih Osnovnih škola. Za uspješnu realizaciju cijele manifestacije, osim samih organizatora, zaslužna su i djeca volonteri koji su nam dali veliku pomoć, a došli su nam u organizaciji triju ustanova: OŠ Kraljevica, Dom za djecu „Izvor“ Selce i Crveni križ Novi Vinodolski. 1.Državni susreti MATP-a su ove godine održani zahvaljujući sredstvima iz donacija gradova iz Primorsko-goranske županije. Pravobraniteljica za invalide RH susrela se sa ravnateljima ustanova čiji su korisnici sudjelovali na sportskim susretima i upoznala se sa njihovim radom. Zaključno držimo da su susreti ispunili svoj cilj, a to je pružiti mogućnost socijalnog uključivanja u jedan specifični oblik sportskog natjecanja gdje su svi pobjednici samim time što su sudjelovali. Nadamo se da ćemo uspjeti i slijedeće godine održati 2. Državne igre, možda u nekom drugom gradu i tako proširiti krug potencijalnih sudionika.

European Football Week 2011.

Dana 19. svibnja 2011. godine na turnirima u Zagrebu i Zaprešiću obilježen je europski tjedan nogometa kada se u istom tjednu u čitavoj Europi održavaju malonogometni turniri da bi se skrenula pozornost i potaklo na brigu o osobama s intelektualnim teškoćama.

Povodom Special Olympics European Football Week 2011. 0držana su dva turnira 19.05.2011. Jača skupina igrala je u Podsusedu u dvorani Sutinska vrela, dok u isto vrijeme u Zaprešiću u gradskoj dvorani kod stadiona svoje snage odmjeravale su žene i slabija skupina muških. Utakmice su bile zanimljive i neizvjesne. Nakon napornih nadmetanja dobrodošli su sokovi i pizza, ali tek podjela pehara ekipama izazvala je kulminaciju oduševljenja kod naših natjecatelja. Na oba turnira nastupilo je ukupno oko 120 natjecateljica i natjecatelja.

Po skupinama sudjelovale su ekipe:

Muška prva jakosna skupina

Centar za odgoj i obrazovanje Zagorska

Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner

Centar za odgoj i obrazovanje Lug

Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje

Centar za rehabilitaciju Zagreb

Muški druga jakosna skupina

Centar za rehabilitaciju Stančić

Športsko društvo Specijalni športovi Luč

Centar za rehabilitaciju Zagreb

Dnevni centar za rehabilitaciju Egida

Žene

Centar za rehabilitaciju Zajezda

Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark

Dom za djecu i mladež Tuškanac

Dnevni centar za rehabilitaciju Egida

Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu

Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama, 2011.
Centar za rehabilitaciju «FRA ANTE SEKELEZ», 04. i 05. svibnja 2011. organizirao je  2. Prvenstvo Hrvatske u biciklizmu za osobe s intelektualnim teškoćama. Natjecanje se odvijalo prema pravilima Specijalne Olimpijade. Na programu su bile četiri utrke:
–  dvije kvalifikacijske
–  dvije finalne
Discipline su bile iste za muškarce i žene:
–  Cestovnautrka na 1500m
–  Vremensko natjecanje na 200m
Na natjecanju je nastupilo sedam centara sa sveukupno 24 natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji.
–  Centar za odgoj i obrazovanje Prekrižje__________ 2 natjecatelja
–  Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica______ 2 natjecatelja
–  Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači_______ 5 natjecatelja
–  Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac_________ 6 natjecatelja
–  Dnevni centar za rehabilitaciju Egida____________ 3 natjecatelja
–  Dom za djecu i mladež Tuškanac_______________ 4 natjecatelja
–  Centar za rehabilitaciju Fra Ante Sekelez_________2 natjecatelja

Izbornik za biciklizam:
Mladen Modrić, prof.

Prvenstvo Hrvatske u brzom i umjetničkom klizanju

Ove je godine po prvi puta na nivou hrvatske održano natjecanje u brzom i umjetničkom klizanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Naime uvijek do sada natjecanje se održavalo na nivou Centra Prekrižje i jednog natjecatelja iz Centra Zagreb. Ove smo godine zajedničkim snagama Centra Zagreb i Centra Prekrižje održali PH jer su nam se pridružili i natjecatelji iz još nekoliko Centara. Program godinama  provodimo  u Centru Prekrižje  a nakon nekoliko godina pridružili su nam se i sportaši iz Centra Zagreb zajedno sa svojim trenerom Tihomirom Prusinom. rganizirali  smo i zajedničke treninge na Velesajmu pod stručnim vodstvom profesora Vlade Strbada kako bi svim sportašima dali šansu da se što bolje pripreme. Natjecanje je održano 18.04. 2011. Godine na Klizalištu na Zagrebačkom  Velesajmu i na njemu je nastupilo ukupno 18 natjecatelja. Bili su to natjecatelji iz Centra Egida, Tuškanca, Centra Zagreb i Prekrižja. Obzirom da se za umjetničko klizanje prijavio samo naš dugogodišnji natjecatelj  Ivan Babin inače sudionik zadnje Specijalne zimske
olimpijade u Boiseu ovo je natjecanje imalo demonstracijski karakter. Ivan je izveo svoj program s nastupa u Americi. Natjecanje u brzom klizanju okupilo je ukupno 18 natjecatelja i to 6 djevojaka  i  12 muškaraca. Održane su dvije kvalifikacijske i dvije finalne utrke i to u dvije discipline 111 i 333 metra. Treba pohvaliti sve sudionike a naročito sportaše na iznimnom trudu kako u nastupu tako i na samoj organizaciji. Nakon natjecanja održan je prigodni domjenak i zakuska za sve natjecatelje, trenere i goste. Potom su dodijeljene medalje diplome i zahvalnice svim sudionicima. Posebno smo sretni i ponosni što je jedan od svjetski proslavljenih vatrpolista  gospodin Dubravko Šimenc
dodijelio medalje našim sportašima. Zahvalnost dugujemo i  ljudima bez kojih se ovo natjecanje ne bi moglo održati. A to su naši dragi prijatelji iz brzog i umjetničkog klizanja; Lani P.,Sanji Mikulec, Saši Draženović, Jasni Todorović i članovima kluba Meteor koji su sudili i pomagali u svim segmentima natjecanja. Sretni smo što su nas podržali i dali nam potporu Ravnatelji Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra Prekrižje, gospođa Vesna Muraja i gospodin Dragutin Keserica. Veliko hvala i sponzorima koji su nam donirali svoje proizvode. Zahvalni smo i svim navijačima koji su bodrili naše sportaše. Slijedeće se godine nadamo i nastupu još većeg broja sportaša na državnom natjecanju.
Vlado Strbad, prof. izbornik za brzo i umjetničko klizanje

Stručno multidisciplinarno savjetovanje

U Koprivnici, 16. – 18. ožujka 2011. održano je Stručno multidisciplinarno savjetovanja za kineziološki rad  s osobama s intelektualnim teškoćama

Prisustvovalo je 30 sudionika  iz 24 centra ili udruge iz cijele Hrvatske.

Program savjetovanja:
16.03.2011.
15.00 Bowling i snowshoeing s aspekta široko primjenjive kineziterapijske aktivnosti
u radu s osobama s intelektualnim teškoćama
Kalendar natjecanja i uvođenje novih športova i natjecanja
Predavač: Franjo Horvat, prof.
17.03.2011.
09.00 Psihološka priprema osoba s intelektualnim teškoćama neposredno pred natjecanje
Predavač: Dragan Rojnić, dipl. psiholog
11.00 Aspekti plesa kao kineziterapijske aktivnosti – prevencija neprihvatljivog ponašanja
i poticaj razvoja psihosocijalnih vještina
15.00 Usklađivanje kriterija praćenja i ocjenjivanja učenika s intelektualnim teškoćama – područje:
Tjelesna i zdravstvena kultura, kineziterapija i šport
Predavač: Višnja Popović, prof.
17.00 Sustav natjecanja; usporedba redovnih natjecanja i natjecanja osoba s intelektualnim teškoćama
Predavač: Vlado Strbad, prof.
18.03.2011.
09.00 Specijalna olimpijada i fair play; šport kao dio kulture, fair play kao dio športske kulture
Predavač: Mladen Modrić, prof.
10.00 Specijalne olimpijske svjetske igre s aspekta slanja prijava, priprema i nastupa športaša s
intelektualnim teškoćama.
Predavač: Vlado Strbad, prof.
12.00 Okrugli stol i donošenje zaključka

Zaključak:
Sva predavanja održana su na visokoj kvalitativnoj razini, a obrađene su aktualne teme.
Teme za iduće savjetovanje:
Vlado Strbad, prof. i/ili drugi sudionici SOI:
Nastup na međunarodnim natjecanjima Specijalne olimpijade kao permanentno podizanje razine
efikasnosti pripreme odlazaka na međunarodna natjecanja
Branka Brčić Crnković, dipl. soc. radnica:
Praktična radionica plesa i metodika provedbe
Dragan Rojnić, dipl. psiholog:
Istraživanje o mogućnosti provedbe mini odbojke u radu s osobama s intelektualnim teškoćama – izvješće i iskustva
Višnja Popović, prof., Pavlina Miljković, prof. i Jasna Ižaković, prof.:
Usklađene (konačne verzije) kriterije praćenja i ocjenjivanja učenika s intelektualnim teškoćama
prezentirati s osvrtom na iskustva u primjeni
Franjo Horvat, prof.:
Organizacija državnih natjecanja osoba s intelektualnim teškoćama
Budući da je u sklopu predavanja bilo i rasprave o odlasku na Specijalne olimpijske igre u Ateni,
a na traženje ravnatelja donijeto je jednoglasno očitovanje da su ravnatelji obvezni se držati zakona
o radu a u vezi odlazaka korisnika i djelatnika na Specijalne olimpijske igre kao članova nacionalne
vrste Specijalne olimpijade Hrvatske.
Također jednoglasno donijeti su i zaključci:
–  Da se sazove sastanak svih tijela SOH s ravnateljima ustanova i predsjednicima udruga
čiji športaši idu na Specijalne olimpijske igre u Ateni a u cilju postizanja što veće efikasnosti
u pripremi odlaska.
– Prijedlog da se ubuduće odluke o imenovanju nacionalne vrste donose na Skupštini SOH i da
predstavnici članova SOH budu voditelji športskih aktivnosti u istima.
Teme za predavanja mogu se prijaviti tijekom cijele 2011. godine.

Športsko društvo Specijalni športovi “Luč”
Voditelj seminara:
Franjo Horvat, prof.

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama

Dana 24. veljače 2011. godine na Platku ispred Velikog planinarskog doma Platak
u dolini Pribeniš održano je prvo državno natjecanje u trčanju na krpljama za
osobe s intelektualnim teškoćama. Iako je jak vjetar rušio idilu, hrabri trkači
nisu odustajali. Natjecanje je bilo natjecateljsko pokaznog karaktera i osim
natjecatelja sa svojim trenerima došli su i oni treneri i natjecatelji koji se
još nisu susreli s tim športom, te je to bilo i svojevrsno savjetovanje.
Natjecanje je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč po pravilima
Specijalne olimpijade. Natjecalo se u muškoj i ženskoj konkurenciji uz obavezne
kvalifikacijske i finalne utrke. Na  natjecanju je sudjelovalo 6 žena i 14 muškaraca,
ali se nadamo da smo ovim događajem potaknuli i druge na bavljenje tim športom
dostupnim širokom krugu naših športaša. Uz tradicionalni grah tu su bili i sendviči
i krafne, te nije bilo teško zagrijati ne samo tijela nego i duše naših športaša
pogotovo kada je došlo na red podjela medalja.
Izbornik za trčanje na krpljama Franjo Horvat, prof.

Prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju

Prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju za osobe sa intelektualnim teškoćama održano je 16.II 2011 na Sljemenu. Sudjelovalo je 20 athleta iz 7 klubova, od toga 16 u muškoj i 4 u ženskoj konkurenciji. Organizator natjecanja bio
je KLUB DSS Stančić, a po pravilima Special Olimpics. Održane su dvije utrke
u disciplini veleslalom na stazi za vještine početnog nivoa. Staza je imala
8 vrata, dužine 60m i sa maximalnim nagibom od 20 stupnjeva. Veliku zahvalnost
za postavljenu stazu dugujemo prijateljima iz Zagrebačkog Skijaškog Saveza, a
natjecanje je otvorio g.Zdenko Mlakar predsjednik SO Hrvatske. Nakon završetka
druge utrke napravili smo obradu rezultata, a proglašenje pobjednika i zajednički
ručak za sve athlete i trenere bio je u domu Crvenog križa. Podjele medalja i nagrada
sponzora razveselio je sve athlete, i vjerujem da će ih svake godine u programu
alpskog skijanja biti sve više.
Organizator natjecanja: Ivan Novak, glavni trener za alpsko skijanje pri SO Hrvatske