19. izborna skupština Knjižničarskog društva Varaždinske županije i dodjela Nagrade “Vanda Milčetić”

U petak, 4. rujna 2020. Knjižničarsko društvo Varaždinske županije održalo je 19. izbornu skupštinu u kongresnoj dvorani Varaždinske biskupije. Sukladno epidemiološkim mjerama, uz propisani razmak i nošenje maski, Skupštini se obratila predsjednica Irena Gotal koja je prisutne, nakon pozdravnih riječi, uvela u radni dio Skupštine.

Nakon što je izabrano radno predsjedništvo u sastavu Ivančica Rosner, Lidija Zečević i Ljiljana Hajdin te članovi ostalih komisija, zapisničar i njegovi ovjerovitelji, pristupilo se utvrđivanju kvoruma koje je utvrdila verifikacijska komisija.

Radni dio skupštine

  1. Radni dio Skupštine

Slijedio je izvještaj predsjednice Društva o radu tijekom druge godine mandata (2019.-2020.). Prisjetili smo se godine bogate aktivnostima i događajima, od obilježavanja 70. godišnjice Društva organiziranjem Okruglog stola i Natječaja “Volim knjižnicu”, prijave na Natječaje Grada i Županije te objavljivanjem brošure Tragovi i nominacije za dodjelu nagrade Zaglade Dr. Ljerka Markić-Čučuković. O financijskom stanju društva izvijestila nas je blagajnica Janja Kelava. Oba izvještaja prihvaćena su jednoglasno. U ime radnog predsjedništva, Ljiljana Hajdin objavila je da se dosadašnja tijela Društva raspuštaju te se pristupilo izbornom dijelu Skupštine. Sonja Labaš iznijela je u ime kandidacijske komisije listu predloženih kandidata, koji su jednoglasno odabrani. Za predsjednicu Društva odabrana je Andreja Toljan, voditeljica matične službe iz Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin, dopredsjednica u još jednom mandatu je Tina Bakšaj Hunjadi, dipl. knjižničarka iz Odjela za djecu Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin, a imenovani su i novi članovi Nadzornog odbora (Mare Cestar i Zrinka Lončar iz Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin) te Upravnog odbora (Josip Rihtarić iz II. osnovne škole u Varaždinu i Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice u Varaždinu).

Nova predsjednica Društva obratila se članovima Skupštine uz zahvalu i najavu aktivnosti koje slijede u narednom mandatu rada Društva.

Za rad u komisijama HKD-a prijavili su se Barbara Dukarić (Gospodarska škola Varaždin), Ljiljana Hajdin (FOI), Josip Rihtarić (II. osnovna škola Varaždin) i  Marina Sakač (Opća bolnica Varaždin) čije su kandidature jednoglasno prihvaćene.

Obveza Skupštine je da predloži i svoje delegate za 45. Skupštinu HKD-a koja će se održati od 7.-10. listopada u Zagrebu kao hibridna konferencija. Uz novu predsjednicu Društva izabrani su Josip Rihtarić (II. osnovna škola Varaždin) te Tina Bakšaj Hunjadi (Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin).

Gospođa Bojka Kršlak s dobitnicom Nagrade 2. Gospođa Bojka Kršlak s dobitnicom Nagrade “Vanda Milčetić”, gospođom Jasminkom Štimac.

Ove godine svečani dio Skupštine bio je poseban i dirljiv, zbog prvog dodjeljivanja nagrade “Vanda Milčetić” koje je ustanovilo Knjižničarsko društvo Varaždinske županije kao javno priznanje zaslužnim članovima društva. U ime Ocjenjivačkog odbora za dodjelu Nagrade “Vanda Milčetić” 2020. godine (u sastavu Bernarda Kos, predsjednica, te Ivana Anđelković i Jasminka Vuković-Tomašek, članice) Ivana Anđelković prisutne je izvijestila o radu Odbora te vrednovanju kriterija prema kojima je Nagrada dodijeljena gospođi Jasminki Štimac, dugogodišnjoj voditeljici Županijske matične službe, sada u mirovini. Svojim radom u stručnim knjižničarskim poslovima, iznimnom pedantnošću, izvrsnim organizacijskim sposobnostima, društvenom angažiranosti, vođenju projekata i edukacija, strpljivim prenošenjem znanja te pisanjem i prezentiranjem znanstvenih radova na stručnim i znanstvenim skupovima gospođa Štimac stekla je veliko poštovanje i zadužila širu knjižničarsku zajednicu.

Uz dotadašnju predsjednicu Irenu Gotal, Nagradu “Vanda Milčetić” gospođi Jasminki Štimac uručila je gospođa Bojka Kršlak, kćerka gospođe Vande Milčetić, koja je svojim uspomenama evocirala sjećanje na djelovanje gospođe Vande Milčetić, prve ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin te prve povjerenice za grad Varaždin Društva bibliotekara Hrvatske. O iznimnoj emotivnosti trenutka govori i činjenica da je gospođa Štimac kao mlada knjižničarka svoj radni vijek započela pod mentorstvom gospođe Vande Milčetić, što je svakako utjecalo na njezin profesionalni razvoj i životni poziv.

Dobitnica Nagrade "Vanda Milčetić", gospođa Jasminka Štimac3. Dobitnica Nagrade “Vanda Milčetić”, gospođa Jasminka Štimac

Skupština je zaključena pozdravnom riječju nove predsjednice te fotografijom svih sudionika, snimljenom prema pravilima o radu u uvjetima pandemije COVID-19.

4. Sudionici 19. izborne Skupštine