PETICIJA ZA POVLAČENJE PRIJEDLOGA ZAKONA O KNJIŽNICAMA I KNJIŽNIČNOJ DJELATNOSTI IZ ZAKONODAVNE PROCEDURE

Drage kolegice i kolege knjižničari!

Hrvatsko knjižničarsko društvo je 12/07/2018. objavilo priopćenje knjižničarskoj zajednici koje prenosimo u cijelosti. Ovim putem apeliramo na sve članove KDVŽ da se odazovu pozivu i potpišu peticiju kako bi smo spriječili diskriminaciju naše struke.

POTPIŠI PETICIJU!

S obzirom da prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti koji je 15. lipnja 2018. stavljen na e-Savjetovanje smatramo degradirajućim, diskriminirajućim, terminološki netočnim, pravno nedorečenim, stručno neutemeljenim, konfuznim, površnim, kontradiktornim, neusklađenim sa stručnom knjižničarskom terminologijom te međunarodnim dokumentima iz područja knjižničarstva, ovim putem, na temelju više od 1800 primjedbi pristiglih od strane stručne knjižničarske zajednice, tražimo povlačenje prijedloga Zakona iz zakonodavne procedure te izradu novog nacrta Zakona u suradnji sa stručnom knjižničarskom zajednicom.

Osobni podaci (ime i prezime, adresa elektroničke pošte, poštanski broj) potpisnika peticije bit će korišteni u svrhu postizanja cilja ove peticije te će otisnuta lista potpisnika peticije, uz popratni dopis obrazloženja zahtijeva za povlačenjem prijedloga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, biti dostavljena ministrima i saborskim zastupnicima. Po završetku ovog procesa, peticija na mrežnom mjestu će biti obrisana, a otisnuta lista potpisnika peticije s njihovim osobnim podacima bit će pohranjena u arhivi Hrvatskog knjižničarskog društva i neće se koristiti u druge svrhe, niti će biti dostupna medijima i javnosti.

Peticija će biti otvorena za potpisivanje od 12. do 25. srpnja 2018.