Stručni posjet knjižnici Uršulinskog samostana i knjižnici obitelji Bombelles

 

Drage kolegice i kolege, članovi našeg Društva!

Veliko mi je zadovoljstvo pozvati Vas na druženje i stručni posjet knjižnici Uršulinskog samostana i knjižnici obitelji Bombelles koja je smještena u Gradskom muzeju, u subotu, 5. svibnja 2018. godine s početkom u 9,00 sati.

Knjižnica Uršulinskog samostana ima povijest dugu 315 godina, kada su sestre uršulinke došle iz Požuna u Varaždin i osnovale samostan u kojem se čuvaju knjige i časopisi od 16. stoljeća do danas. O samostanskoj knjižnici brine s. Mirjam Magdalena Šurjan, a o školskoj knjižnici novoutemeljene Katoličke osnovne škole Svete Uršule s. Irena Jozić. Samostanska knjižnica svjedoči o nastanku i razvoju samostana od svojeg nastanka do danas. Knjižnica je rasla i razvijala se u okviru nekoliko djevojačkih škola koje su sestre uršulinke vodile, a zanimljivo je spomenuti i dvogodišnji trgovačko-domaćinski i kuharski tečaj, gdje su se odgajale generacije supruga, majki, vjernica i učiteljica. Fond je podijeljen na tri osnovna područja: priručnici za nastavu iz raznih područja znanosti, moralne pouke, odgoj i knjige sakralne tematike. Također, postoji i literatura vezana uz ljekarničku djelatnost (stručne knjige, farmakopeje – ljekopisi, knjige kopije recepata itd.), te glazbena literatura čija su djela izvođena i na Varaždinskom baroknim večerima. Jedna od najstarijih knjiga, vrlo uočljiva Sacra Biblija tiskana je u Bambergu 1701. na gotici, kao što se vidi i na slici.
Nakon obilaska samostanske knjižnice planiran je posjet i obilazak jedinstvenog knjižnog fonda obitelji Bombelles iz dvorca Opeka u Vinici. Radi se o EU projektu DETOX u kojem kao partner sudjeluje i Gradski muzej Varaždin. U ovom vrijednom, interdisciplinarnom knjižnom fondu, tematski gledano, najzastupljenija su književna djela, a potom slijedi znanstvena literatura čiji sadržaj pokriva razna područja prirodnih, društvenih i primjenjenih znanosti poput matematike, fizike, mehanike, tehnologije, kemije, botanike, zoologije, poljoprivrede, hortikulture, medicine, geografije, povijesti, vojne taktike, filozofije, religije, umjetnosti, politike, prava, a sadrži i znatan broj putopisa, enciklopedija, rječnika, leksikona i periodike. Vremensko razdoblje izdavanja publikacija obuhvaća period od 16. do 20. stoljeća, a gotovo polovica publikacija izdana je prije 1850. godine što je vremenska granica za zbirke starih i rijetkih knjiga. Kroz knjižnicu će nas provesti djelatnica muzeja, kustosica Nataša Mihinjač.

Vjerujem da ćete se odazvati u što većem broju te vas molim da povratno odgovorite i potvrdite svoje dolazak na mail lhajdin@foi.hr kako bi mogli pravovremeno o tome obavijestiti naše domaćine.

O točnom mjestu okupljanja ćete biti naknadno obaviješteni.

Veselim se susretu i druženju,

Ljiljana Hajdin